ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Среща на митрополит Серафим с отличени благоевградски жени

26 март 2015 17:57, Неврокопска митрополия
Среща на митрополит Серафим с отличени благоевградски жени

Неврокопският митрополит Серафим по традиция се срещна с отличени от гражданите благоевградски жени на празника на жената християнка – Свето Благовещение. Срещата с митрополита се организира от 2010 г., като предшестваща церемонията по награждаването на дългогодишния конкурс „Жена на годината” в Благоевград.

Конкурсът се организира от 2003 г. ежегодно от Женското благотворително дружество „Македония” и цели да отличи жени, които ежедневно отдават време, професионални и личностни умения, а нерядко и средства, за да помагат на обществото да върви напред и да се усъвършенства. От 2010 г. конкурсът се провежда в деня на големия християнски празник Благовещение. От същата година празникът е обявен от Общински съвет-Благоевград за Ден на благоевградчанката, като поставя акцент върху активната жена в областния център на Пиринско, която е доказала високия си морал и нравствени добродетели в личния и професионалния живот.

С избирането на Благовещение за празник на жените в Благоевград, се постави и началото на срещите с духовния ръководител на епархията – Неврокопския митрополит, и с кмета на града. На срещите жените повдигат важни за благоевградската общественост въпроси и търсят тяхното разрешаване.

На срещата с Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим тази година сред присъстващите бяха: Евгения Йорданова, директор на Дом за нашите деца”Св. Николай” –Благоевград, Здравка Чимева - председател на сдружение „Ние жените”, д-р Теменужка Любенова - председател на Общинския съвет по наркотични вещества, Антоанета Гулева – дългогодишен кръводарител и радиоводещ в Радио Благоевград, Елисавета Каменичка – директор на Радио Благоевград, Магделена Рахова - секретар ОСНВ, Жулиета Думбанова - психолог.

Сред важните приоритети на Благоевград жените определиха все повече засилващата се нужда от вероучение в благоевградските училища, разширение на диапазона от хора, които се запознават и пряко участват в различните дейности на митрополията, за по-добро сътрудничество с медиите и най-вече - за продължение на активната работа на Църквата с децата и младежите.

Пред кмета на община Благоевград - г-н Камбитов, жените споделиха своите виждания за облика на града, за денонощни патрули, следящи за спазването на обществения ред и общинската собственост, и други. Кметът от своя страна съобщи за предстоящи проекти на общинското ръководство, сред които дълго обсъждания в града въпрос за изграждане на нова църква в района на бившата казарма. Припомняме, че през 2013 г. при срещата с жените кметът обеща и впоследствие изпълни обещанието си да бъде реализиран проектът по изграждане на православен кръст над Благоевград.

Тази година "Жена на годината" стана Виолета Стойчева, начален учител в Седмо училище-Благоевград. Тя бе отличена за своята всеотдайна работа с малките, за голямото си сърце, откликващо на всякакви неправди и готово винаги да се бори за доброто. Една жена, която оставя дълбоки следи у своите възпитаници и ги учи на доброта, щедрост и добротворчество.

 

 

Снимки

Среща на митрополит Серафим с отличени благоевградски жениСреща на митрополит Серафим с отличени благоевградски жениСреща на митрополит Серафим с отличени благоевградски жениСреща на митрополит Серафим с отличени благоевградски жениСреща на митрополит Серафим с отличени благоевградски жениСреща на митрополит Серафим с отличени благоевградски жени
« предишна новинаследваща новина »