ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Благовещение - двоен празник в Софийската духовна семинария

27 март 2015 11:15, СДС
 Паметна снимка

Празникът Благовещение е двоен празник за Софийската духовна семинария. Към тържественото честване на големия Богородичен празник, по традиция се прибавя и вълнуващият ритуал по предаване на семинарското знаме от завършващия випуск на следващия курс.

Празничната св. Литургия в семинарския храм за деня на Благата вест бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, който е духовен надзорник на учебното заведение. С него съслужиха семинарските ефимерии - свещениците Божидар Маринов и Константин Цанков.

Да съпреживеят ангелското благовестие за идването на земята на Сина Божий, заедно със семинаристите, преподавателите, възпитателите и служителите в храма на духовното училище бяха дошли множество християни. Сред тях бяха доц. д-р Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, и зам.- деканите, Тома Томов, старши експерт в дирекция „Вероизповедания” на МС, Ваня Станчева, старши експерт в Районния инспекторат по образование – София-град, преподаватели от Богословския факултет, експерти на Столичния инспекторат към Министерството на образованието и др.

По време на свещеническото причащение проповед за празника произнесе петокурсникът Войден Божков.

В края на светата Литургия Варненският митрополит Йоан се обърна към завършващите петокурсници и насочи вниманието им към избора, който предстои да направят за висшето си образование. “Където и да се реализирате, вие ще носите в себе си наученото в семинарията – и като знания, и като възпитание“- каза митрополитът и пожела те да се насочат към висшите богословски школи като избор на “по-добрата част“.

В края на тържествената богослужба и.д. ректорът Димитър Костадинов благодари на митрополит Йоан за гружите, които полага като наставник на Софийската духовна семинария, поздрави семинаристите и приветства многобройните гости.

След това пред фиалата в двора на Семинарията започна церемонията по предаването на семинарското знаме от завършващия на следващия випуск.

Освещаването на семинарското знаме е станало през 1938 г. по време на тържествена архиерейска богослужба, оглавена от тогавашния наместник-председател на Св. Синод на БПЦ - Видинския митрополит Неофит. Оттогава датира и ритуалът по предаване на знамето от випуск на випуск.

Пред църковното изпълнение със слово от името на петокурсниците се обърна Ботьо Димитров: “Ако се запитаме кой е най-важният урок, който научихме тук - това е да бъдем човеци. А на въпроса какво сме спечелили - с ръка на сърцето можем да отговорим: приятелство. Приятелство, бликащо от сърцата и отразяващо се в очите както на съученици, така и на учители”- каза абитуриентът и пожела на възприемниците: „Постарайте се да направите връзката си с Христос още по-близка, следвайте добрия пример на нашите отци и преподаватели и придобийте от тях възможно най-много знания. Трудностите приемайте като изпитания, бъдете отговорни и устремени към вечния живот!"

Настъпи и най-вълнуващият момент – предаване знамето на четвъртокурсниците.

„От четири години ние чакахме този момент - да поемем тази висока за нас чест да носим и пазим семинарското знаме, както са правили и нашите съученици през последната година. Семинарското знаме е символ на духовното ни училище, на християнските ценности, на нашите отговорности и задължения. Ние вече знаем какво се изисква от нас. Но сега, когато вече държим в ръцете си семинарското знаме, осъзнаваме какво ни предстои през следващата година: да имаме повече любов към Бога и ближните и да напредваме още повече в учението; да се стремим да бъдем пример на по-малките от нас за богоугоден живот и никога да не забравяме, че Иисус Христос е Истина, Път и Живот“ - каза от името на четвъртокурсниците Божидар Сандев.

Един след друг целувайки евангелието и знамето и вземайки благословение от митрополит Йоан, петокурсниците символично се разделиха с любимото училище.

Духовното тържеството завърши с обща снимка пред сградата на Семинарията, а празникът продължи с официален прием в аулата и братска трапеза.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Слави Спасов, Весела Игнатова

 

 

Снимки

Благовещение в Софийската духовна семинария Благовещение в Софийската духовна семинария Благовещение в Софийската духовна семинария Благовещение в Софийската духовна семинария Благовещение в Софийската духовна семинария Благовещение в Софийската духовна семинария Благовещение в Софийската духовна семинария Благовещение в Софийската духовна семинария Благовещение в Софийската духовна семинария Благовещение в Софийската духовна семинария Благовещение в Софийската духовна семинария Благовещение в Софийската духовна семинария Благовещение в Софийската духовна семинария Благовещение в Софийската духовна семинария Благовещение в Софийската духовна семинария Благовещение в Софийската духовна семинария Благовещение в Софийската духовна семинария Благовещение в Софийската духовна семинария Благовещение в Софийската духовна семинария Благовещение в Софийската духовна семинария Благовещение в Софийската духовна семинария Благовещение в Софийската духовна семинария Благовещение в Софийската духовна семинария Благовещение в Софийската духовна семинария Благовещение в Софийската духовна семинария Благовещение в Софийската духовна семинария
« предишна новинаследваща новина »