ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

БПЦ отбеляза паметта на св. Максим Изповедник, небесен покровител на нейния предстоятел Българския патриарх Максим

21 януари 2010 14:14, Българска Патриаршия
Негово Светейшество патриарх Максим благославя вярващите

С божествена св. Литургия и благодарствен молебен Българската православна църква отбеляза паметта на св. Максим Изповедник, небесен покровител на нейния предстоятел - Негово Светейшество Българския патриарх Максим. Всяка година с особена радост църковното изпълнение: архиереи, свещенослужители, монаси, монахини и миряни взимат участие в богослужбите в този ден. И всички заедно, с една уста и едно сърце, отправят молитви към Бога и великия изповедник на вярата св. Максим, Негово Светейшество все така да пребъдва в здраве и духовна бодрост и мъдро да ръководи светата ни Българска православна църква.

Всички митрополити без изключение дойдоха в този ден в митрополитската катедрала на София „Св. Неделя”, за да изкажат своето уважение, братска любов и благопожелания към патриарх Максим. В съслужение с Негово Светейшество, който оглави светата Литургия, бяха високопреосвещените митрополити: Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Плевенски Игнатий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай; преосвещените епископи: Стобийски Наум, Деволски Теодосий, Знеполски Йоан, Маркианополски Константин, Адрианополски Евлогий, Тивериополски Тихон, Агатоникийски Борис. На патриарх Максим съслужиха и представителите на Руската и на Румънската православна църква - йером. Зотик и ст. ик. Нелуц Опря; архим. Григорий, архим. Теофан и много свещенослужители. Молитвено участие в светата Литургия взеха и Врачанският митрополит Калиник, Сливенският митрополит Йоаникий, Старозагорският митрополит Галактион и пристигналият по този повод митрополит Симеон, както и ректорът на Софийската духовна семинария архим. Сергий (Шапков). Всички архиереи и йереи взеха участие в отслужения след Литургията молебен, чрез който отправиха благодарение към Бога за всичките Му благодеяния и изпросиха Божието благословение да пребъдва и занапред над светата ни Църква и българския народ.

Проповед за днес честваните св. Максим Изповедник и мъченик Неофит произнесе високопреосвещеният митрополит Йосиф, който припомни поучителните жития на тези светии, твърдостта и мъжеството, с които те са отстоявали светата православна вяра. На него бе възложена и честта да отправи поздравление към Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим от името на Светия Синод на БПЦ. (Публикуваме пълния текст на словото тук: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=16948)

Поздравления и цветя на Негово Светейшество бяха поднесени и от името на Софийска епархия, от Руската и Румънската сестри поместни православни църкви, от различни поделения на БПЦ и институции.

Като благодари за благопожеланията, светейшият Български патриарх поздрави Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит, който също днес отбелязва своя имен ден (словото на патриарх Максим можете да прочетете тук: http://bg-patriarshia.bg/index.php?file=sermon_9.xml ). Патриарх Максим се извини, че няма да може лично да благослови всички присъстващи и се оттегли в приемния салон на Софийската св. Митрополия, където продължи да приема приветствия от различни държавни институции и обществени организации.

Членовете на екипа на официалния сайт на БПЦ се присъединяваме към всички, които в този празничен ден засвидетелстват своята почит и любов към светейшия ни Патриарх, като благопожелаваме Бог да му дарува Своята преизобилна благодатна подкрепа, за да продължава все така непоколебимо и мъдро да ръководи Българската православна църква, та всички ние да пребъдваме в чистотата и съборността на св. Православие, в любовта и спасителността на мира Христов!

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Негово Светейшество патриарх Максим благославя вярващитеПосрещане на Негово Светейшество патриарх Максим в храмаПосрещане на Негово Светейшество патриарх Максим в храмаНегово Светейшество патриарх Максим в храмаНегово Светейшество патриарх МаксимНегово Светейшество патриарх Максим в храмаБПЦ отбеляза паметта на св. Максим ИзповедникНегово Светейшество патриарх Максим благославя вярващитесв. Максим ИзповедникБПЦ отбеляза паметта на св. Максим ИзповедникБПЦ отбеляза паметта на св. Максим ИзповедникБПЦ отбеляза паметта на св. Максим ИзповедникБПЦ отбеляза паметта на св. Максим ИзповедникБПЦ отбеляза паметта на св. Максим ИзповедникБПЦ отбеляза паметта на св. Максим ИзповедникЧетене на АпостолаБПЦ отбеляза паметта на св. Максим ИзповедникБПЦ отбеляза паметта на св. Максим ИзповедникЧетене на св. ЕвангелиеЧетене на св. ЕвангелиеВелик входБПЦ отбеляза паметта на св. Максим ИзповедникБПЦ отбеляза паметта на св. Максим ИзповедникСимволът на вярата "Вярвам..."Символът на вярата "Вярвам..."Символът на вярата "Вярвам...""Вземете, яжте - това е Моето тяло, което за вас се преломява, за опрощение на греховете!""Пийте от нея всички - това е Моята кръв на новия завет, която за вас и за мнозина се пролива за опрощение на греховете!""Твоя от Твоих..."БПЦ отбеляза паметта на св. Максим ИзповедникМножеството богомолци изпълнили храмаНа САЩ, Канада и Австралия митропоилт Йосиф проповядваБПЦ отбеляза паметта на св. Максим ИзповедникБлагодарствен молебенБПЦ отбеляза паметта на св. Максим ИзповедникПоздравление от името на Светия СинодБПЦ отбеляза паметта на св. Максим ИзповедникБПЦ отбеляза паметта на св. Максим ИзповедникРусенският митрополит Неофит днес също празнува деня на своя небесен покровителРусенският митрополит Неофит благославя вярващитеНегово Светейшество патриарх Максимо. Антон Вълчанов причастява вярващитепротойерей Николай Цурев раздава анафоратаНегово Светейшество патриарх Максим благославя вярващите на излизане от храма

Аудио

БПЦ отбеляза паметта на св. Максим Изповедник

« предишна новинаследваща новина »