ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Десет години от кончината на Агатоникийски епископ Наум

31 март 2015 11:54, Бачковска света обител
Панихида за Агатоникийски еп. Наум

Днес, 31.03.2015 г., се навършват 10 години от кончината на бившия игумен на Бачковския манастир - Агатоникийски епископ Наум. В негова памет игуменът на манастира архим. Симон, в съслужение с братята на обителта, отслужи панихида.

Епископ Наум остана в паметта ни със своята добра грижа за дома на Небесната наша покровителка – св. Богородица. Бидейки лишен от родителски грижи, дядо Наум бе приел Дева Мария за своя земна Майка.

Прекарал повече от 60 години в Бачковския манастир, израснал от невръстен послушник до игумен на манастира, епископ Наум го бе приел за свой единствен дом, комуто посвети целия си съзнателен живот, полагайки непрестанни грижи за неговото благоукрасяване и преуспяване като света обител, приютила Бачковската чудотворна икона на светата Майка, та да могат християните необезпокоявано да получат благословение, утеха и надежда от чудотворния й образ.

Архимандрит Симон в словото си в памет на бившия игумен подчерта неуморните трудове на своя предшественик и призова братята на обителта да се учат от светлия му пример.

Бог да го прости и упокои в селенията на праведните!

 

 

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

Панихида за Агатоникийски еп. НаумПанихида за Агатоникийски еп. НаумПанихида за Агатоникийски еп. НаумТрисагий на гроба на дядо Наум
« предишна новинаследваща новина »