ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Духовен празник на Величкия епископ Сионий

22 януари 2010 12:32, Видинска митрополия
Духовен празник на Величкия епископ Сионий

На 22 януари Църквата почита паметта на св. мъченик Сионий Адрианополски. По Божие благословение и благодат св. Сионий е небесен покровител на Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит.

Тържеството по отбелязване паметта на светия Адрианополски мъченик Сионий и именния ден на Негово Преосвещенство се състоя в старинния храм „Св. Петка Българска” в гр. Видин, като божествената света Литургия бе оглавена и отслужена от тезоименития архиерей, негови духовни чеда и духовници от града.

Богослужението бе огласено от молитвеното пение на архимандрит Евтимий и йеромонах Василий.

На светата Литургия присъстваха много хора, дошли да се помолят пред чудотворния образ на св. Петка, да се помолят и съпреживеят духовната радост от Евхаристията и да почетат именника.

След светата служба еп. Сионий произнесе поучително слово, благослови благочестивите християни и им пожела света Петка да ги наставлява и благославя по нелекия път към спасението, да им бъде заедно със свети Сионий радост и утеха.

По стара традиция еп. Сионий съблече свещените архиерейски одежди над християните за здраве и благословение.

След тържеството в храма за народа и гостите имаше почерпка в сградата на Видинска митрополия.

Епископ Сионий получи много благопожелания и подаръци.

***

Духовна радост озари сестринството и обитателите на Клисурската света обител „Св. Кирил и Методий” край с. Бързия, Берковска духовна околия. Сестрите отпразнуваха тържествено паметта на св. Сионий. С благословението на майка Таисия, игуменка на обителта, при пострижението в монашество преди три години на една от сестрите бе дадено духовното име Сиония. Това още повече възпълва духовния празник и тържеството на Видинска епархия.

Пожелаваме на Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий и на сестра Сиония крепко здраве, търпение в монашеския подвиг и благословение от крепката Божия десница.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Велички епископ СионийДуховен празник на Величкия епископ СионийДуховен празник на Величкия епископ СионийДуховен празник на Величкия епископ СионийДуховен празник на Величкия епископ СионийДуховен празник на Величкия епископ СионийДуховен празник на Величкия епископ СионийДуховен празник на Величкия епископ СионийДуховен празник на Величкия епископ СионийДуховен празник на Величкия епископ СионийДуховен празник на Величкия епископ СионийДуховен празник на Величкия епископ СионийДуховен празник на Величкия епископ СионийДуховен празник на Величкия епископ СионийДуховен празник на Величкия епископ Сионий

Аудио

Духовен празник на Величкия епископ Сионий

« предишна новинаследваща новина »