ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Започна Архиерейският събор на Сръбската православна църква, по време на който ще бъде избран новият Сръбски патриарх

22 януари 2010 14:34, Българска Патриаршия
Герб на СПЦ

С отслужване на света Литургия в катедралния храм в Белград започна Архиерейският събор на Сръбската православна църква, по време на който ще бъде избран новият 45-и предстоятел на СПЦ. Новият Сръбски патриарх ще бъде избран измежду онези митрополити и епископи, които управляват епархиите си от най-малко пет години. На тези условия отговарят 34 архиереи от всичките 44 митрополити и епископи - членове на Архиерейския събор.

Заседанието на Избирателния събор започва с молитвено призоваване на Светия Дух в параклиса „Св. Симеон Мироточиви” в Патриаршията в Белград. След това архиереите ще се оттеглят в Съборната зала, където под председателството на най-старшия по хиротония йерарх на СПЦ, Шабачки еп. Лаврентий, ще започне процедурата по избора. Съгласно действащата наредба съборът трябва с тайно гласуване да излъчи трима кандидати за патриаршеския престол, събрали повече от половината от гласовете на събора. Това условие сериозно усложнява процедурата. Ако никой не събере нужните повече от 50% от гласовете на Събора, гласуването ще продължи в няколко тура до излъчването на трима архиереи с повече от половината гласове на Събора. Припомняме, че по време на предишния Избирателен събор (1990 г.) патриарх Павле попадна в тройката на претендентите едва след осмото гласуване.

След определянето на тримата най-достойни кандидати, окончателният избор ще бъде предоставен на Божията воля, посредством т. нар. “апостолски жребий”. Имената на избраните от събора трима претенденти ще бъдат запечатани в пликове и поставени между страниците на св. Евангелие в олтара на параклиса „Св. Симеон Мироточиви” в Патриаршията. След молитва към сърцеведеца Бог - Той да посочи Своя избраник, най-старшият архимандрит, игумен на манастир, при отворени Царски двери ще избере един от пликовете и ще го предаде на еп. Лаврентий, който ще оповести името на новия патриарх. Регламентът изисква да бъдат отворени и другите два плика.

В отговор на многото спекулации в медиите, преди изборния ден от Светия Синод на СПЦ уточниха, че такива важни за СПЦ промени, като промяна на процедурата по избор на патриарх, могат да бъдат направени едва след като бъде избран новият патриарх. Уставът на СПЦ от 1947 г. предвижда изборът на патриарх да се извършва от Църковно-народен събор, но по-късно е въведен „апостолският жребий”, който може да бъде отменен само при съгласието на Патриарха и Архиерейския събор. Що се отнася до появилите се в публичното пространство спекулации около правото на участие на архиереите от Охридската архиепископия, от Светия Синод уточниха, че йерарсите на автономната Охридска архиепископия ще участват в патриаршеския избор наравно с всички останали архиереи на СПЦ.

Избирателният събор най-вероятно ще приключи своята работа преди големия за СПЦ празник на св. Сава Сръбски, основател и покровител на СПЦ, който се отбелязва на 27 януари. А новият 45-и патриарх на Сръбската православна църква се очаква да бъде въдворен на патриаршеския престол в рамките на една седмица след избора му.

Пълната титла на първойерарха на СПЦ е "Архиепископ Печки, Митрополит Белградско-Карловацки, Патриарх Сръбски". Патриархът сред архиереите е пръв сред равни, той представлява СПЦ пред другите православни поместни църкви, пред своята страна и чужди държави, оглавява всички богослужения, ръкополага епископите и митрополитите, олицетворява и поддържа единството на църковната йерархия. Без патриаршеско благословение не могат да се приемат нито църковни постановления, нито важни решения, свързани с живота на СПЦ.

Текст: Александра Карамихалева
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Започна Архиерейският събор на Сръбската православна църква

« предишна новинаследваща новина »