ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Избран е нов Сръбски патриарх

22 януари 2010 17:35, Българска Патриаршия
Нишки еп. Ириней

Архиерейският събор на СПЦ избра Нишкия еп. Ириней (Гаврилович) за Предстоятел на Сръбската православна църква. В 14,30 ч. местно време църковните камбани в сръбската столица оповестиха приключването на избора.

След приключването на първия кръг от избора са били излъчени Черногорският и Приморски митрополит Амфилохий, Нишкият епископ Ириней и Бачкият епископ Ириней, съответно чрез първи, втори и четвърти тур от гласуването. Честта да изтегли жребия се е паднала на високопреподобния архимандрит Гавриил (Вучкович), игумен на манастира "Лепавина", който е изтеглил името на новия Сръбски патриарх.

Нишкият епископ Ириней (Гаврилович) е роден през 1930 г. в с. Видова, край Чачак. При кръщението си получава името Мирослав. След гимназията в Чачак завършва и семинарията в Призрен, а по-късно и Богословския факултет в Белград.

След военната си служба постъпва като преподавател в Призренската духовна семинария през 1959 г. Същата година е постриган за монах от Сръбския патриарх Герман в манастира "Раковица" с името Ириней.

На 27 октомври 1959 г. е ръкоположен за йеромонах. Като преподавател в семинарията е изпратен на специализация в Атинския университет. През 1969 г. е назначен за управляващ Монашеската школа в Острожкия манастир, а по-късно за ректор на Призренската семинария.

През 1974 г. е избран за викарен епископ на Сръбския патриарх с титла "Моравички".

През 1975 г. е избран за Нишки епископ, какъвто е до днес.

Текст: Александра Карамихалева
Информация и снимки: Официален сайт на СПЦ
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Литургията в изборния денПатриаршеският изборПатриаршеският изборПатриаршеският изборПатриаршеският изборПатриаршеският изборПатриаршеският избор

Аудио

Избран е нов Сръбски патриарх

« предишна новинаследваща новина »