ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Интронизация на новия Сръбски патриарх Ириней

22 януари 2010 20:28, Българска Патриаршия
Сръбската патриаршия

Веднага след избора на новия Сръбски патриарх участниците в Архиерейския събор, избрал 45-ия предстоятел на Сръбската православна църква, са отслужили благодарствен молебен. Прозвучало е многолетствие за Архиепископ Печки, митрополит Белградско-Карловачки и Патриарх Сръбски Ириней, който в обръщението си към своите събратя архиереи е изтъкнал, че избирането му е израз на Божията воля и волята на Светия Архиерейски събор и че той ще се труди на Господнята нива в съработничество с всички епископи на Сръбската православна църква.

Бачки епископ Ириней е заявил пред журналисти, че новият Сръбски патриарх е избран в съответствие със сега действащата процедура за избор на патриарх в Сръбската православна църква, канонично и законно. Бачки еп. Ириней е казал още, че патриаршеският избор е протекъл хармонично, в атмосфера на братска любов и взаимно разбирателство между архиереите от Събора.

Утре в 9 ч. ще бъде отслужена св. архиерейска Литургия, по време на която ще бъде извършена интронизацията на Негово Светейшество Сръбския патриарх Ириней на патриаршеския престол. По-късно, когато това бъде възможно, ще бъде извършено и официалното възвеждане на Негово Светейшество на патриаршеския престол в историческото седалище на предстоятеля на Сръбската православна църква - Печката патриаршия, намираща се днес в пределите на Република Косово. В нея се предвижда да вземат участие и представители на другите поместни православни църкви.

Насрочената за утре интронизация в Белград ще протече по-скромно и без участието на чужди делегации.

Текст: Александра Карамихалева
Информация: Официален сайт на СПЦ
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Интронизация на новия Сръбски патриарх Ириней

« предишна новинаследваща новина »