ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Интронизация на новия Сръбски патриарх Ириней

22 януари 2010 20:28, Българска Патриаршия
Сръбската патриаршия

Веднага след избора на новия Сръбски патриарх участниците в Архиерейския събор, избрал 45-ия предстоятел на Сръбската православна църква, са отслужили благодарствен молебен. Прозвучало е многолетствие за Архиепископ Печки, митрополит Белградско-Карловачки и Патриарх Сръбски Ириней, който в обръщението си към своите събратя архиереи е изтъкнал, че избирането му е израз на Божията воля и волята на Светия Архиерейски събор и че той ще се труди на Господнята нива в съработничество с всички епископи на Сръбската православна църква.

Бачки епископ Ириней е заявил пред журналисти, че новият Сръбски патриарх е избран в съответствие със сега действащата процедура за избор на патриарх в Сръбската православна църква, канонично и законно. Бачки еп. Ириней е казал още, че патриаршеският избор е протекъл хармонично, в атмосфера на братска любов и взаимно разбирателство между архиереите от Събора.

Утре в 9 ч. ще бъде отслужена св. архиерейска Литургия, по време на която ще бъде извършена интронизацията на Негово Светейшество Сръбския патриарх Ириней на патриаршеския престол. По-късно, когато това бъде възможно, ще бъде извършено и официалното възвеждане на Негово Светейшество на патриаршеския престол в историческото седалище на предстоятеля на Сръбската православна църква - Печката патриаршия, намираща се днес в пределите на Република Косово. В нея се предвижда да вземат участие и представители на другите поместни православни църкви.

Насрочената за утре интронизация в Белград ще протече по-скромно и без участието на чужди делегации.

Текст: Александра Карамихалева
Информация: Официален сайт на СПЦ
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Интронизация на новия Сръбски патриарх Ириней

« предишна новинаследваща новина »