ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Днес в Белград е извършена интронизацията на новоизбрания Сръбски патриарх Ириней

23 януари 2010 19:33, Българска Патриаршия
Интронизацията на Сръбски патриарх Ириней

Днес 23 януари в края на светата Литургия, отслужена в белградската катедрала „Св. Апостоли”, е извършен чинът на интронизацията на Негово Светейшество архиепископ Печки, митрополит Белградско-Карловачки и патриарх Сръбски Ириней. Светата Литургия е отслужена от новоизбрания Сръбски патриарх в съслужение с архиереи, свещеници и дякони от СПЦ, както и представители на Руската и на Гръцката православна църква.

На светата Литургия са присъствали представители на държавната власт и на други вероизповедания.

При предаването на патриаршеските инсигнии на новия Сръбски патриарх Ириней, Черногорският и Приморски митрополит Амфилохий е припомнил живота и подвизите на предишния Сръбски патриарх и е пожелал на Негово Светейшество да бъде достоен наследник на св. Сава Сръбски и на другите свети, достойни и честни негови предходници.

От своя страна Негово Светейшество Сръбският патриарх Ириней в своето слово е изтъкнал, че днешният ден е велик ден както лично за него, така и за Сръбската църква и народ, защото сръбският патриарх винаги е представлявал пред Бога и историята пълнотата на своя народ, споделяйки неговите съдбини и трагедиите му, но и неговите радости. Негово Светейшество е споделил, че сърцето му трепери при мисълта дали е достоен за това високо звание, почести и отговорност. "Затова в този миг мисълта ми се устремява към Бога, Спасителя наш, Архипастира на Църквата, Който по Своята доброта и милост ме възнагради”, е изтъкнал патриарх Ириней.

Текст: Александра Карамихалева
Информация и снимки: Официален сайт на СПЦ
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Интронизацията на Сръбски патриарх ИринейИнтронизацията на Сръбски патриарх ИринейИнтронизацията на Сръбски патриарх ИринейИнтронизацията на Сръбски патриарх Ириней

Аудио

Днес в Белград е извършена интронизацията на новоизбрания Сръбски патриарх Ириней

« предишна новинаследваща новина »