ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на новопрогласения Доростолски митрополит Амвросий

24 януари 2010 12:38, Българска Патриаршия
Слово на новопрогласения Доростолски митрополит Амвросий

Ваше Светейшество,

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, скъпи в Господа отци, братя и сестри,

Днес освещеният архиерейски сонм - Светият Синод на Българската православна църква, во главе със светейшия Български патриарх Максим извърши каноничен избор на Доростолски митрополит. Така чрез този избор и по изволение на Светия Дух съм призован от Господа Иисуса Христа на високо и отговорно служение в Светата Църква като Доростолски митрополит.

Застанал пред вас, обръщам поглед назад, за да подиря поради що съм призован за това отговорно служение и не намирам, както в 67-годишния си житейски път, така и в близо 30-годишното си служение на светата ни Църква.

Наистина имах щастието да бъда заобиколен от достойни люде и забележителни служители на Църквата.

Благодарен съм на моята майка, която заедно с млякото ме закърми с Христовата вяра.

Благодарен съм на всички ония, които ме подготвиха за моето монашеско житие – блаженопочиналите: Николай, епископ Макариополски, Антоний, епископ Проватски, архимандрит Серафим (Алексиев) и архимандрит Сергий (Язаджиев).

Със синовна обич си спомням блаженопочиналия Видински митрополит Филарет, който ме прие като свой син и ме пострига за монах в Клисурския манастир.

Благодарен съм на старците от същата света обител: Антим, Йосиф, Самуил и Евлогий, за грижите и наставленията, за да мога да послужа достойно на Бога и Църквата Му.

Благодарен съм на нинездравстващия Видински митрополит Дометиан за грижите и търпението към мене, когато пpeбивавax в Клисурския и в Лопушанския манастир. Благодаря му и за опита, който ми предаде по време на петгодишното ми служение като негов викарен епископ.

Благодаря на свещенството и монашествующите във Видинска епархия, с които съм работил.

Ваше Светейшество,

Съзнавам, че послушанието, което ми възлагате, е трудно и отговорно. Поемам духовното и административно обгрижване на една колкото древна, толкова и млада епархия. Древна, защото Доростол / Дръстър (днес Силистра) е бил важен духовен и религиозен център още през първите векове след Христа и дори е бил седалище на патриарх Дамян до падането на България под византийска власт. Присъединена към Червенска (днес Русенска) епархия, Доростолската епархия е възстановена с решение на V Църковно-народен събор.

За устройването, развитието и укрепването на младата епархия, труд и усърдие положиха доста архиереи и преди всичко първият избран Доростолски митрополит, блаженопочиналият и приснопаметен Иларион, Царство му небесно. Въпреки преклонната си възраст, той служеше и проповядваше в епархията, укрепваше я и създаде топли, братски взаимоотношения със съседни епархии на Румънската православна църква.

С днешния избор аз съм призован и натоварен от този архиерейски сонм - Светия Синод на БПЦ, да продължа неговото дело. Вярвам, че няма да се посрамя, защото преди всичко разчитам на помощта Божия, помнейки, че "всичко чрез Него стана, и без Него не стана нито едно от онова, което е станало" (Йоан 1:3).

Разчитам още и на вашата помощ и подкрепа, богомъдри йерарси, членове на Светия Синод. Приемете ме като най-млад, не по възраст, в сонма на епархийските архиереи. Поучавайте ме, наставлявайте ме, когато греша, поправяйте ме, когато заслужавам - поощрявайте ме.

Ваше Светейшество,

Като приемам това послушание към светата ни Църква, искам да Ви уверя, че ще бъда усърден Ваш съработник на Божията нива – Българската православна църква, и колкото години Бог е отредил на мене, грешния и недостойния, ще бъдат отдадени за благото на богохранимата Доростолска епархия и родната ни Църква.

Вие, преизрядни йерарси на БПЦ, и всички вие, които молитвено участвате в тази моя духовна радост, приемете моя дълбок поклон и благодарност.

Благодаря също на почитаемите епархийски избиратели от Доростолска епархия, които дадоха своя вот и доверие на мое смирение. Искам да ги уверя, че с усърдие ще работя за благото на богодаруваната ми епархия и ги моля за тяхното съдействие и помощ в това общо дело.

Дано Господ Иисус Христос по молитвите на Своята Майка, на моите небесни Ангели - св. Амвросий, епископ Медиолански, и преп. Амвросий Оптински и на всички светии да ми даде сили да изпълня Неговата воля към Светата Църква. АМИН.

Снимки: Атанас Димитров
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Слово на новопрогласения Доростолски митрополит АмвросийСлово на новопрогласения Доростолски митрополит АмвросийСлово на новопрогласения Доростолски митрополит АмвросийСлово на новопрогласения Доростолски митрополит АмвросийСлово на новопрогласения Доростолски митрополит АмвросийСлово на новопрогласения Доростолски митрополит АмвросийСлово на новопрогласения Доростолски митрополит АмвросийСлово на новопрогласения Доростолски митрополит Амвросий

Аудио

Слово на новопрогласения Доростолски митрополит Амвросий

« предишна новинаследваща новина »