ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Последование на Жениха в храм "Св. Неделя"

07 април 2015 10:01, Софийска митрополия
Последование на Жениха в храм "Св. Неделя"

"Се Жених грядет" (“Ето, Женихът идва“) – продължава да пее Църквата след залез слънце в първите дни на Страстната седмица. В тези дни, наречени Велики, във всички православни храмове се изпълнява умилителното Последование на Жениха - едно от най-покайните и тъжни богослужения, свързано с притчата за десетте девици. (Последованието се нарича така, защото първото песнопение, което се изпълнява на него, започва с думите „Се Жених грядет”.)

На ВЕЛИКИ ВТОРНИК спомняме известната притча на Господ Иисус Христос за десетте девици. Светата Църква ни призовава да бъдем готови да посрещнем Небесния Жених със запалени светилници в своите души, защото Господ Иисус Христос ще дойде внезапно и неочаквано. В този ден светата Църква ни посочва и притчата за талантите. Тя ни призовава да обработваме нивата на своята душа и така да увеличаваме дарованията си, т. е. талантите, които ни е дал Бог. На тези две теми са посветени молитвените църковни песнопения, които се изпълняват във Велики вторник.

И отново вълнуващите покайни песнопения се редуват с голям брой четива, като кулминацията е изнасянето на иконата на Христовите страдания.

„Виждам Твоя чертог украсен, Спасителю мой - пеят певците, - и нямам дреха да вляза в него. Просвети облеклото на моята душа, Подателю на светлината, и ме спаси!"

След като с траурна тържественост иконата на Спасителя бе изнесена от олтара от архимандрит Герасим, гл. секретар на Св. Синод, и ставр. ик. Христоско Казакин от храмовото духовенство пред Честния образ на Страдащия Христос с трикратни земни поклони се поклони първо Браницки еп. Григорий, който взе молитвено участие в богослужбата, храмовото духовенство, а после пристъпиха и миряните.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

 Последование на Жениха в храм "Св. Неделя" Последование на Жениха в храм "Св. Неделя" Последование на Жениха в храм "Св. Неделя" Последование на Жениха в храм "Св. Неделя" Последование на Жениха в храм "Св. Неделя" Последование на Жениха в храм "Св. Неделя" Последование на Жениха в храм "Св. Неделя" Последование на Жениха в храм "Св. Неделя" Последование на Жениха в храм "Св. Неделя" Последование на Жениха в храм "Св. Неделя" Последование на Жениха в храм "Св. Неделя" Последование на Жениха в храм "Св. Неделя" Последование на Жениха в храм "Св. Неделя" Последование на Жениха в храм "Св. Неделя" Последование на Жениха в храм "Св. Неделя" Последование на Жениха в храм "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »