ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Чинът „Умовения ног“ в старопрестолния Видин

09 април 2015 14:40, Видинска митрополия
Чинът „Умовения ног“ в старопрестолния Видин

На Велики четвъртък след светата божествена Литургия, отслужена във видинския катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан бе отслужен чинът „Умовения ног“ (Умиване на нозете на апостолите).

По стародавна традиция, останала от древната църква до ден-днешен, на Велики четвъртък се извършва последованието „Умиване на нозете“, което възпоменава евангелското събитие – извършеното от Господ Иисус Христос умиване нозете на светите апостоли на Тайната вечеря.

Чрез този акт на тях, а и на всички християни се напомня да подражават на своя Господ и по Неговия пример да бъдат смирени, кротки и търпеливи. Да бъдат винаги в помощ на другите, а не да се изтъкват и да мислят, че трябва хората да им служат. Напомня се на всички, че трябва да бъдат добрият Христов пример сред хората.

Последованието бе извършено за четвърти път във Видин и в него взеха участие свещенослужители от Видинска духовна околия.

Умиването на нозете бе едно събитие във Видин, което зарадва християните и ги вдъхнови с особена духовна радост да предстоят пред Бога в храма Господен.

Чинът бе оглавен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. Той припомни на вярващите евангелското събитие и пожела това молитвено последование да ги обогати духовно, та чрез символичното пренасяне във времето на eвангелското събитие да почувстват милостта и любовта, която са чувствали светите Христови апостоли.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »