ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Пасхално послание на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

09 април 2015 22:20, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Възлюбени в Господа всечестни отци, боголюбиви иноци и инокини, скъпи братя и сестри, чеда на Варненска и Великопреславска епархия,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Възкресението на Господ Иисус Христос е най-светлото събитие в духовната история на човечеството. То е и най-основната истина на нашата вяра. Защото "ако Христос не е възкръснал, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра" (1 Кор. 15:14). Христос възкръсна, утвърди победата Си над злото и божествената непреходност на Своето учение и на спасителното Си дело, утвърди и вярата на всички, които са вървели и вървят след Него, като Божий Син и Спасител на човечеството.

Днес всичко се е изпълнило със светлина, небето, земята и преизподнята, всичката твар се весели и се радва. Свещената и спасителна нощ се сменя от светоносния Велик Ден. Неизразима радост изпълва днес душите на тези, които с вяра и благоговение посрещат свещената Пасха, благодатен мир докосва техните сърца. Тайнствено се предвкусва Божествената трапеза в идващото вечно славно Царство Божие. Би ни се искало да не прекъсват тези блажени часове, безкрайно да продължават нощта и денят на светата Пасха.

Но винаги ли усещаме това в пълнота?

Ако ние сме се поколебали във вярата, ако в душата са ни влезли съмнения, ако сме отпаднали или сме си тръгнали от Църквата, подобно на юдейските първосвещеници, ние пропъждаме от себе си мисълта за възкръсналия Христос, защото страшно е за нас Христовото възкресение. Ако сме извършили тежък грях и ни изобличава съвестта в невярност към Христос и Неговите заповеди - на нашето сърце лежи камък, който загражда входа към него в светлината на възкресението. Ако сме се потопили в житейски дела и сме им отдали сърцето си - то не усеща напълно радостта. Особено ако у нас има неприязън или, още по-лошо, вражда към ближните, ако ги осъждаме и се превъзнасяме над тях - ние не можем да се радваме на срещата с възкръсналия Господ. Тогава или се съмняваме в Деня на Възкресението, подобно на разколебалите се ученици, или не вярваме, както Неговите врагове, или подсъзнателно не желаем среща с Него.

Ние вярваме, че любовта никога няма да умре, а винаги ще живее, защото тя е душата на доброто. А любовта е Бог, любовта е Божият Син възкръснал от мъртвите. Любовта не може да бъде погребана никога, в гроба на смъртта не може да изтлее. Тя вечно ще бъде жива, вечно ще бъде на светъл трон, трона на нашите сърца, и в полета на нашите извисени към Бога молитви.

Нека един друг се прегърнем, да простим на тези, които ни ненавиждат и радостно да въкликнем:

Христос воскресе! Во истину воскресе! Амин.

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »