ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на св. Григорий Богослов в столичния храм “Св. Неделя”

25 януари 2010 15:40, Софийска митрополия
Празник на св. Григорий Богослов в храм “Св. Неделя”

С празнична св. Литургия бе отбелязана паметта на днес чествания св. Григорий Богослов, архиепископ Константинополски, в столичната митрополитска катедрала “Св. Неделя”. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим св. Литургия бе предстоявана от Негово Високопреподобие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, който днес празнува своя имен ден. В съслужение с отец-протосингела бяха храмовото духовенство, свещеник Бисер Костадинов и дякони. Молитвено участие в богослужбата взе Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

По време на свещеническото причащение прочувствено слово за живота и дейността на св. Григорий Богослов произнесе ставроф. ик. Констадин Янчин. В него той подчерта изключителния принос на светителя за развитието на богословската наука.

След края на св. богослужба, Знеполският епископ Йоан отбеляза, че неслучайно св. Григорий е наречен Богослов. “Той е такъв, заради дълбочината на богословската си мисъл и затова, че е утвърдил догмата за Света Троица и истината за светата православна вяра, че е отхвърлил двувековното смущение в Църквата, внесено от арианската ерес, и е спомогнал за утвърждаването на догматическата система в Църквата. По неговите молитви Бог да ни закриля, пази и утвърждава в служението на скъпата ни Църква и родината ни” - каза епископът.

Архимандрит Григорий като именник на този ден получи специално поздравление от викария, който от свое име и от името на служителите на Софийската св. митрополия го приветства с цветя и прочете поздравителен адрес от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим с пожелание за добро здраве и благодатни сили, които да го подпомагат в служението му за благото на родната ни св. Църква.

На многая и благая лета, отец Протосингеле!

Текст: Весела Игнатова
Снимки: свещ. ик. Мина Минчев
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Архимандрит Григорий Празник на св. Григорий Богослов в столичния храм “Св. Неделя”Празник на св. Григорий Богослов в столичния храм “Св. Неделя”Празник на св. Григорий Богослов в столичния храм “Св. Неделя”Празник на св. Григорий Богослов в столичния храм “Св. Неделя”Празник на св. Григорий Богослов в столичния храм “Св. Неделя”Празник на св. Григорий Богослов в столичния храм “Св. Неделя”Празник на св. Григорий Богослов в столичния храм “Св. Неделя”Празник на св. Григорий Богослов в столичния храм “Св. Неделя”Празник на св. Григорий Богослов в столичния храм “Св. Неделя”Празник на св. Григорий Богослов в столичния храм “Св. Неделя”Празник на св. Григорий Богослов в столичния храм “Св. Неделя”Празник на св. Григорий Богослов в столичния храм “Св. Неделя”Празник на св. Григорий Богослов в столичния храм “Св. Неделя”Празник на св. Григорий Богослов в столичния храм “Св. Неделя”

Аудио

Празник на св. Григорий Богослов в столичния храм “Св. Неделя”

« предишна новинаследваща новина »