ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Пасха Христова в старопрестолния Видин

12 април 2015 16:28, Видинска митрополия
Пасха Христова в старопрестолния Видин

В старопрестолния град Видин славното Възкресение Христово бе тържествено отбелязано и прославено от духовенство и благочестив народ.

Както всяка година, катедралният храм на Видин и останалите храмове из епархията бяха препълнени с благочестив народ, който очакваше с нетърпение и радост Възкресението на Господ и да чуе благия възглас: „Христос воскресе!”

В митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“ великденското богослужение бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, който с архипастирска отговорност се помоли за своето вярно паство и с благи Христови слова настави всички към истинско поклонение на Възкресението на Господ Иисус Христос и правилно живеене във вярата Христова. След прочитането на утринното възкресно свето Евангелие, митрополит Дометиан отправи благо слово към християнското множество, като още го насърчи и вдъхнови да върви по пътя на възкръсналия Господ Иисус Христос в мир, единство и разбирателство.

Божествената света Литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин, бе тържествено отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и храмовото духовенство.

В своето слово към многобройното множество вярващи християни епископ Поликарп подчерта трите най-важни примера, които ни завеща Господ Иисус Христос през Страстната седмица – смирението, търпението и любовта. Поставяйки тези добродетели на вниманието на вярващите, епископът призова те да горят в сърцата им с най-важното послание от Възкресението на Спасителя – Радостта. Той припомни, че е необходимо с Христова радост да вървим по духовния и социален път, за да бъдем изпълнители на пасхалния призив на Господ: „Радвайте се!“

Преди обявяването на Възкресение Христово в полунощ, епископ Поликарп посрещна пред катедралния храм благодатния огън, който бе донесен от Йерусалим в България от църковна делегация, а с благословението на Видинския митрополит Дометиан бе донесен във Видин от йеромонах Максим.

Всички вярващи християни в полунощ имаха възможност да си запалят от благодатния огън и да си го занесат вкъщи за благословение и духовна радост във Възкръсналия Господ Иисус Христос.

След като цялото множество черкуващи се християни се причастиха със светите Тайни, на вярващите за благословение от името на катедралния храм бяха раздадени червени великденски яйца.

 

За повече снимки посетете http://on.fb.me/1PArYfo

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »