ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

40 дни от кончината на отец Станой Андонов

25 януари 2010 18:48, Българска Патриаршия
отец Станой Андонов

Великият Божи промисъл бе предопределил в навечерието на Рождество Христово – 2009 г. да се пресели във вечността един от изрядните свещенослужители на Българската православна църква - ставрофорен свещеноиконом Станой Андонов. Излишно е да говорим многословно за него, защото тези, които го познаваха, знаят неговите качества като изряден духовник, познаващ в детайли реда на богослужението, пламенен проповедник и внимателен изповедник, даващ утеха на всички християни, потърсили го за съвет. Той бе личност с всестранни интереси, четящ непрекъснато и с интерес в свободното си време разностранна религиозна и художествена литература, увлекателен събеседник и широкоскроен човек с неподправено чувство за хумор. Незабравими ще останат за всички вярващи, черкуващи се в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, богатите му на съдържание проповеди (които, дай Бог, се надяваме, че ще излязат скоро събрани в подходящ сборник), изпълнени с живи примери от съвремието и битието ни.

Може би, ненапълно разбран и удовлетворен житейски, отец Станой обичаше и се радваше на приятелите си, които от своя страна му отвръщаха със същото. Това те доказаха и с присъствието си на неговото опело и погребение (продължили над два часа) за последно опрощаване с него. Сега, когато душата му преминава отвъд, нека се помолим: Господ да му прости всички волни и неволни прегрешения, сторени от него с думи, дела или помисъл, и да го приеме в селенията Си, където няма болка, скръб и въздишка, а живот вечен!

Бог да го прости!

Панихидата по повод 40 дни от кончината на отец Станой Андонов ще бъде отслужена на 31 януари 2010 г. от 11, 30 ч. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

Текст и снимка: Борис Цацов
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

отец Станой Андонов

Аудио

40 дни от кончината на отец Станой Андонов

« предишна новинаследваща новина »