ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ТРИТЕ КОМИСИИ на църковния Национален конкурс „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО - 2015" поздравяват победителите и участниците в него

16 април 2015 15:18, Българска Патриаршия
Журиране на фотографиите

На 2 и 6 април 2015 г. в сградата на Св. Синод в София се състояха заседанията на трите комисии на църковния Национален конкурс „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО” - 2015, които според регламента на конкурса разгледаха всички постъпили творби в категориите "Литература", "Изобразително изкуство" и "Фотография".

На 2 април поради изключително големия брой постъпили творби на деца и ученици от всички възрастови групи цял ден заседава комисията по ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО:

1. доц. Йордан Йорданов - председател

2. г-н Антоний Димитров - член

3. г-н Евгений Цанов - член

4. г-жа Пенка Христова - секретар

На 6 април заседаваха другите две комисии в състав:

ЛИТЕРАТУРА:

1. доц. д-р Татяна Борисова - председател

2. д-р Десислава Панайотова - член

3. доц. Костадин Нушев - член

4. г-жа Кина Златева - член

5. г-жа Пенка Христова - секретар

и

ФОТОГРАФИЯ:

1. г-н Атанас Димитров - председател

2. г-жа Нина Комарова - член

3. г-жа Албена Раленкова - член

4. г-жа Пенка Христова - секретар

Това е вторият Национален конкурс, организиран в чест на Възкресение Христово по решение на Св. Синод, който мотивира с темата деца и ученици от всички епархии на БПЦ да мислят и творят, вдъхновени от центъра на нашата вяра - Възкръсналия Спасител.

Пристигналите в Културно-просветния отдел произведения в сравнение с миналата година са много повече и между тях има изключително качествени творби. Затова през тази година броят на наградените участници в конкурса е още по-голям.

Техните имена можете да видите в:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=170605 - Изобразително изкуство - 36 наградени

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=170648 - Литература - 76 наградени

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=170606 - Фотография - 14 наградени

Общият брой на наградените участници в конкурса е 126 деца и ученици!

Всички участници получават сертификати за своето участие!

Трите журита с вълнение разгледаха множеството творби, от които пролича, че техните автори - най-младите членове на светата ни Църква - чувстват и осъзнават значението на Христовите изкупителни страдания и са благодарни на Бога за благия Му промисъл, с който Той е отредил грехът и смъртта да бъдат победени чрез славното Христово възкресение!

Членовете на комисиите искрено благодарят на всички преподаватели и родители, които, без съмнение, също са били съпричастни към синодалната инициатива и темата на Националния конкурс "Възкресение Христово". С това неговата цел изглежда успешно постигната, тъй като благородното състезание в чест на Празника на празниците е обединило духовните сили на малки и големи и ги е вдъхновило да се потрудят заедно в име Божие! Сигурни сме, че конкурсът е помогнал на всички още по-пълноценно да се подготвят за посрещането и изживяването на славата на Великден.

Редица от тазгодишните литературни произведения в проза със своя личен характер направиха силно впечатление на комисията по Литература. В съчиненията си децата споделят болките, тревогите и проблемите си, но дават и изхода от тях, тяхното разрешаване - в надеждата, в любовта и в силата, които православната вяра вдъхва на всеки човек, на всяко семейство!

Комисиите силно поощряват и творбите на талантливите и сериозни участници, които живеят и се учат извън родината!

Победителите в Националния конкурс "Възкресение Христово - 2015" са наградени заради това, че в сътворяването на своите произведения стриктно са се придържали към темата на конкурса и са я пресъздали с прекрасни изразни средства.

Останалите участници в конкурса на Св. Синод също поздравяваме и поощряваме да продължават да развиват даруваните им от Бога таланти. Много от техните творби също оставят отлични впечатления!

Синодалните комисии на Националния конкурс изразяват искрена благодарност към помощниците и сътрудниците, които се включиха в приемането и описването на хилядите творби, което осигурява тяхното запазване в електронния архив на конкурса.

Програмата на финала и награждаването в конкурса можете да видите в:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=171144

Скъпи участници и победители, родители, преподаватели и колеги, братя и сестри в Господа,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: иподякон Ангел Воденичаров, Пенка Христова

 

 

Снимки

Г-н Атанас Димитров и г-жа Албена РаленковаЖуриране на фотографиитеЖурито - А. Димитров, А.Раленкова, Н.КомароваЖуриране на фотографиитеА.Димитров и А.РаленковаЖурито - А. Димитров, А.Раленкова, Н.КомароваДоц. Т.Борисова, д-р Д.Панайотова и г-жа Кина Доц. Т.Борисова, д-р Д.Панайотова и г-жа КинаИпод. А.Воденичаров помага в приема на творбитеП. Христова приема конкурсните творбиСъс сътрудници на КПОАнтони Димитров, Д.Панайотова, Й.Йорданов, П.Христова и Е.ЦановДоц. Йордан Йорданов и иконописецът Антони ДимитровЖурито по Изобразително изкуствоВеликденско настроениеЕ. Цанов, А.Димитров и Й.ЙордановЖуриране на картинитеЖуриране на картинитеЖуриране на картинитеЖуриране на картинитеЖуриране на картинитеЖуриране на картинитеПресяване на кандидатурите за наградиЧаст от забележителните творбиЖуриране на призовите местаЖуриране на призовите местаИнтересните творби също бяха поощрениЖуриране на картинитеЖуриране на картинитеЖуриране на картинитеВ светлината на Великден!
« предишна новинаследваща новина »