ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В понеделника след Томина неделя Област София празнува своя Патрон и празник - Св. София Премъдрост Божия - Господ Иисус Христос

20 април 2015 00:10, д-р Десислава Панайотова
Св. София - Премъдрост Божия

НОВИНА от 2015 година с все още АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ за софиянци и за гражданите на област София:

~~~~~~~~~~~~

Днес, понеделник след Томина неделя, почитаме въплътената Божия Премъдрост - София - Бог Слово - Иисус Христос според старата традиция на този ден да Му бъде отдавана слава в храмовете, посветени Нему. Български храм, в който тази традиция някога е била утвърдена, е "Св. София" в гр. Сливен. А в миналото в областта на София съборът също се е провеждал в понеделника след Томина неделя. Напомняме, че храмовете, които са били или все още са посветени на Премъдростта Божия София, са "Св. София" в Константинопол, "Св. София" в нашата столица София, "Св. София" в Солун, "Св. София" в Охрид, "Св. София" в Киев и във Велики Новгород и много други. Твърде е съществено да подчертаем, че православните християни трябва да се предпазват от погрешното феминизиране на Св. София Премъдрост Божия, както това е направил о. Сергий Булгаков в първата половина на 20 век. Във връзка с лансираната от него ерес архиепископ Серафим Соболев пише специално съчинение (Новое учение о Софии, Премудрости Божией. София, 1935), в което излага чистото православно учение за Божията Премъдрост и убедително критикува изопачените разбирания на о. Сергий Булгаков.

По повод на празника по-долу публикуваме информация на нашата читателка г-жа Катя Тодорова - дългогодишен експерт в администрацията на Област София. В нея се описва историята на възстановяването на тази традиция и от страна на ръководството на Област София.

С това се присъединяваме към великденските поздравления към всички жители на Област София и към всички наши читатели с благопожелание Възкръсналият Спасител Господ Иисус Христос - Самата Божия Премъдрост - да ни умъдрява, укрепява и води в земния ни живот, така че да преуспеем във всички добри начинания, в призванието си да познаем Бога, добре да Му послужим и да се удостоим да бъдем причислени към наследниците на вечното Му царство!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

-----------------------------------

ИНФОРМАЦИЯ, предоставена от г-жа КАТЯ ТОДОРОВА:

В дните около празниците на Възкресение Христово се празнува и Празникът на Област София, който е свързан с тях и също е подвижен – т.е. датата се определя спрямо датата на Възкресение Христово. Това е понеделникът след Томина неделя, известен и като Софиин ден. Тази година празникът е на 20. 04. 2015 г. (Информацията за Празника и Патрона на областта, която през 2002 г. беше качена на сайта на Област София, се е загубила при преминаването към новия сайт на областта.)

През 2002 г. държавната власт, в лицето на областния управител на София (тогава това беше г-н Росен Владимиров), освен че прие Патрон на област София да бъде София - Божията Премъдрост, т.е. Бог Слово - Иисус Христос, но и определи понеделника след Томина неделя за празник на областта, с желание да възстанови една стара традиция, според която това е денят, в който се е провеждал съборът на София.

Как се случи това? През февруари 2002 г. чрез медиите бе обявено на гражданите на областта, че могат да направят предложение за избор на Патрон и Покровител на област София. Причината за определяне на отделен покровител беше, че град София има обявени за покровителки св. мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им св. София, но в Област София (освен град София, заемащ около 15% от територията на областта), се намират общо 38 населени места:

- 4 града – София, Банкя, Нови Искър и Бухово;

- 34 села – Балша, Бистрица, Бусманци, Владая, Войнеговци, Волуяк, Герман, Горни Богров, Доброславци, Долни Богров, Долни Пасарел, Железница, Желява, Житен, Иваняне, Казичене, Клисура, Кокаляне, Кривина, Кубратово, Кътина, Лозен, Локорско, Мало Бучино, Мировяне, Мрамор, Мърчаево, Негован, Панчарево, Плана, Подгумер, Световрачене, Чепинци, Яна.

Ето защо, от областния управител беше определена комисия, която да прегледа направените от хората предложения и да реши, кой да бъде определен за Покровител на цялата Област София.

Прието бе предложението на г-н Георги Тодоров, председател на Сдружение „Св. Пимен Зографски”, Патрон на област София да бъде Св. София Божията Премъдрост, тъй като древната базилика “Света София” е посветена на Божията Премъдрост /на гръцки АГIА СОФIА/, т.е. Бог Слово - Иисус Христос. Според православното учение Божията Премъдрост е Второто Лице на Света Троица - Бог Син, Който се е въплътил от св. Дева Мария и станал човек - т.е. въплътената Божия Премъдрост е Иисус Христос.

И наистина, град София има своите покровителки в лицето на светите мъченици св. Вяра, Надежда и Любов и майка им св. София, но както държавната власт на Област София административно е над общинската на града, така и покровителството на Самия Господ Иисус е над покровителството на светите мъченици.

Така, със Заповед, издадена на основание на чл. 32, ал.1 от Закона за администрацията, чл.7, ал.2 и чл.17, т.14 от Устройствения правилник на областните администрации, и във връзка със задълженията на областния управител да координира и подпомага осъществяването на дейностите в сферата на културно-историческото наследство и културните дейности, и въз основа на дейността на комисията, сформирана със Заповед №РД-15-156/13.02.2002 г. на Областния управител на Област София, която на 5 март 2002 г. прие предложението за Патрон, Областният управител на Област София нарежда:

„за патрон на ОБЛАСТ СОФИЯ да бъде определена София - Божията Премъдрост, тъй като според богослови древната базилика “Св. София”, чието име носи градът, е посветена на Божията Премъдрост /на гръцки АГIА СОФIА/, т.е. Бог Слово - Иисус Христос. А според православното учение Божията Премъдрост е Второто Лице на Света Троица - Бог Син, т.е. въплътената Божия Премъдрост е Иисус Христос. Определям ежегодно провеждане на “Великденски дни на културата на ОБЛАСТ СОФИЯ”, които да траят две седмици, с начало Великден – празнуван според Юлианския календар на Православната църква. За празник на ОБЛАСТ СОФИЯ определям понеделника след Томина неделя. Така се възстановява старата традиция, според която съборът на София, на който са се събирали хората от цялата област, е бил именно този ден.“

По този начин областният управител определи и ежегодно провеждане на “Великденски дни на културата на област СОФИЯ”, които да траят две седмици, с начало Великден. По същото време всяка година в НДК се провежда Традиционният фестивал „Салон на изкуствата”. В неговите рамки през 2002 г., 2003 г. и 2004 г. бяха организирани празници в чест на Патрона на Област София - София - Божията Премъдрост, т.е. Бог Слово - Иисус Христос. Концертът през 2003 г., беше проведен в зала №1 на НДК (която управата на НДК, любезно предостави безплатно, в рамките на „Салона на изкуствата”).

В същия период всяка година беше отслужван и молебен за здраве и благоденствие на гражданите от Област София, което също би могло да продължи да се осъществява в старинния столичен храм "Св. София - Премъдрост Божия", като бъдат канени всички желаещи да се присъединят към общата молитва и да не забравят на Кого е посветен нашият град.

През 2005 г. по нареждане на областния управител беше издаден календар от името на областната администрация, с иконата на нашия Господ Иисус Христос – София Премъдрост Божия, който е даряван на различни институции и държавни ведомства. Такъв бе предоставен и на приснопаметния Български патриарх Максим.

Във връзка с Патрона и празника на Област София служители подариха на следващите областни управители - г-н Тодор Модев и г-н Данаил Кирилов, икони на нашия Господ Иисус Христос, изготвени с изображението от календар`2005, които те поставиха в кабинета си. В момента областен управител на Област София-град е г-н Веселин Пенев.

Продължаването на тази традиция е добър повод да се припомни, че Самият Господ Иисус Христос е Покровителят на София, като Светата Софийска Митрополия подкрепи това решение на държавната власт, и продължи отбелязването на празника на Област София с молебен за жителите на областта и за слава Божия.

Настоящата информация се предоставя, за да бъдат запознати с нея по-широк кръг от хора, както и медиите.

~~~~~~~~~~~~~~~

Тази година празникът на Св. София - Премъдрост Божия е на 16 април.

Текст: Катя Тодорова
Иконата върху календара в PDF файла е на: Малин Димов, иконописец

 

 

Файлове

« предишна новинаследваща новина »