ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в манастира „Седемте престола”

20 април 2015 17:13, Софийска митрополия
Браницки еп. Григорий

На 19 април - Томина неделя - Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, възглави св. Литургия в манастира „Седемте престола”, който се намира в Искърското дефиле.

Манастирският празник е на Рождество Богородично (8 септември), но има и друг празник, който се почита от местните християни и тържествено се празнува – Томина неделя.

По традиция от десетилетия на този ден в светата обител се събират множество християни от цялата околност, за да се поздравят отново с пасхалната радост и да донесат приношения – яйца (специално боядисани), козунак и погачи (краваи).

Празникът е установен след като в деня, в който се чества св. ап. Тома - закрилник на болните и страдащите, мнозина болни направили дар на манастира и така са се харизали (дарили) на Бога. Получили изцеление, те се връщат всяка година към обителта, за да благодарят на Бога и да просят отново благословение.

В съслужение със софийския архиерей бяха ставр. ик. Мина Минчев, ик. Стефан Пешев, протойерей Венцислав Тонов - ефимерий на манастира, свещеник Любомир Стоянов и дякон Васил Танев.

След св. Литургия с лития духовенството се отправи в двора на манастира, където в чест на празника бе извършен водосвет. За всички дошли в светата обител манастирското настоятелство бе подготвило и раздаде благословено ястие.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Здравко Кънев

 

 

Снимки

Празник в манастира  „Седемте престола”Празник в манастира „Седемте престола” Празник в манастира „Седемте престола” Празник в манастира „Седемте престола” Празник в манастира „Седемте престола” Празник в манастира „Седемте престола” Празник в манастира „Седемте престола” Празник в манастира „Седемте престола” На певницатаПразник в манастира „Седемте престола” Празник в манастира „Седемте престола” Празник в манастира „Седемте престола” Празник в манастира „Седемте престола” Празник в манастира „Седемте престола” Празник в манастира „Седемте престола” Празник в манастира „Седемте престола” Празник в манастира „Седемте престола”
« предишна новинаследваща новина »