ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово обръщение на Негово Светейшество МАКСИМ, патриарх Български към новоизбрания Доростолски митрополит Амвросий

27 януари 2010 14:09, Българска Патриаршия
Слово на Светейшия патриарх Максим към новоизбрания Доростолски митрополит

Ваше Високопреосвещенство, Високопреосвещени Владико,

След блажената кончина на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Иларион, съгласно Църковния устав и стародавната традиция се пристъпи към избор на нов Предстоятел на овакантената епархия. След като бяха изпълнени всички предвидени изисквания, Църковният епархийски избирателен събор намери от всички кандидати теб за най-достоен за Доростолски митрополит. Ние и Светият Синод днес извършихме каноническия избор и определихме теб за Доростолски митрополит. С братска обич те поздравяваме и с благожелателна надежда те изпращаме да заемеш епархийската катедра.

Отиваш на доброплоден духовен удел на светата ни Църква с трудолюбиво паство на ширното крайдунавско поле. Радвай го и с богата жетва на благодатната духовна нива. Ще те улеснява издавна традиция. Там християнството се е разпространило още през третия век. Запазен е споменът за древни Доростолски мъченици. Преди 1700 години мъченически отдал живота си за вярата в Христа св. Дасий. Историята отбелязва името и на Българския патриарх Дамян там. Като митрополити на Доростоло-Червенската епархия, в пределите на която е влизала и нововъзстановената Доростолска епархия, в последните години са светителствали благодатно митрополитите: Григорий, Василий, Михаил, Софроний, нинездравстващият Неофит, изпълнявайки при различни обстоятелства църковен и родолюбив дълг.

Високопреосвещени Владико, досега над малко си бил поставен. Сега отиваш на по-отговорно служение. Старай се да оправдаеш с добър пример и достойно служение високото доверие, което ти е оказано. Уповавай се в молитва, редовно богослужение, трезвение, наставление и обезателно попечение на Божията помощ. „Без Мене не можете да вършите нищо“ /Йоан15:5/ - казва Иисус на учениците Си. Не залягай само на собствените си сили. Приемай съвет и от опитните. „Който слуша съвет, той е мъдър“ /Притч. 12:15/ - казва Премъдрият. Утвърждавай поученията си с дела, особено на любов и милосърдие. По евангелски бъди „Добър пастир“. Бъди любвеобилен, но по съвета на апостола: „Ония, които съгрешават, изобличавай пред всички, та и другите да имат страх“ /І Тим.5:20/. Досега с благословение на митрополита може да си ръкополагал свещенослужители. Сега вече сам ще ръкополагаш, но с решителна отговорност пред Бога и Църквата. Както съветва апостол Павел: „Ръце на никого не възлагай прибързано“ /І Тим.5:22/. Изпитвай, кой с вяра и ясно църковно съзнание желае да получи благодатта на свещенството и кой - за външни облаги. Като член на Св. Синод бъди братолюбив, справедлив, паметлив за обетите, които си дал при хиротонията ти. Преодолявай трудностите в служението на св. Църква. Бъди радетел за църковно единство и многобройно храмостроителство във всяко време. „Който наблюдава вятъра, няма да сее, и който гледа на облаците, няма да жъне“ /Екл. 11:4/.

Върви! Изпращаме те с братска обич! Бог да те укрепва с отеческа помощ! На добър час!

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Максим в Синодалната палата по повод каноническия избор на новия Доростолски митрополит

 

 

Аудио

Слово обръщение на Негово Светейшество МАКСИМ

« предишна новинаследваща новина »