ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

БОГОСЛУЖЕНИЯ НА ПАСХА И ПРЕЗ СВЕТЛАТА СЕДМИЦА В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯ

24 април 2015 22:44, Неврокопска митрополия
БОГОСЛУЖЕНИЯ НА ПАСХА И ПРЕЗ СВЕТЛАТА СЕДМИЦА В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯ

И тази година по традиция Пасхалната служба, оглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, започна на площада в гр. Гоце Делчев (Неврокоп). Центърът на града се изпълни с море от хора, дошли да чуят радостния поздрав: Христос Воскресе! Воистину Воскресе!

Второ Възкресение, след празничното литийно шествие, Неврокопският митрополит Серафим отслужи в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий” в гр. Гоце Делчев в присъствието на представители на местната власт и голямо множество народ. По традиция евангелието беше прочетено на много езици: църковно-славянски, български, гръцки, румънски, латински, английски, немски, японски и др.

Светлата седмица в Неврокопска епархия е седмица на традиционно установени и особено тържествени архиерейски богослужения.

Светли Понеделник (13 април) Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим отслужи пасхалната служба в храм „Света Троица”, гр. Банско. Всяка година след св. Литургия духовниците и богомолния народ с празнично литийно шествие прекосяват града от храм „Св. Троица” до храм „Свв. апостоли Петър и Павел”, а всички деца получават червени яйца лично от дядо Владика. Пред храма на св. първовърховни апостоли, за здравето и благоденствието на всички, митрополит Серафим отслужи традиционен водосвет.

Светли Вторник (14 април) е празникът на чудотворната икона на св. Богородица „Вратарница” (Портаитиса) в Роженския манастир, който се провежда за 10-та поредна година след възстановяване на тази стара традиция. Неврокопският митрополит Серафим в съслужение с Адрианополски епископ Евлогий, Браницки епископ Григорий и духовници от епархията отслужи св. Литургия в светата обител. В края на богослужението се извърши литийно шествие с чудотворната икона на св. Богородица Портаитиса до храм „Св. св. Кирил и Методий”, където по традиция бе отслужен водосвет.

Светла Сряда (15 април) православните християни от с. Баня посрещнаха в старинния храм „Св. Успение Богородично” своя епархийски архиерей. По традиция след св. Литургия богомолците се събират в местността „Св. Варвара” (между селата Баня и Елешница).

Следобед на същия ден чудотворната иконата на „Св. Пояс” на св. Богородица бе пренесена от гр. Мелник в гр. Сандански, където с лития през централната улица на града бе занесена до манастир „Св. св. Козма и Дамян”, където беше отслужена тържествена вечерня.

На следващия ден - Светли Четвъртък (16 април) град Сандански празнува своя празник, който започна с архиерейска св. Литургия в манастир „Св. св. Козма и Дамян”. Tрадиционният празничен водосвет се извърши в двора на манастира. Неврокопският митрополит, заедно с кмета на града и представители на местната власт поздравяваха множеството богомолен народ, а всички деца се радваха да получат лично от дядо Владика и великденско червено яйце.

На Светли Петък (17 април) е храмовият празник на девическия манастир "Пресвета Богородица – Живоприемен източник", гр. Гоце Делчев (Неврокоп). По този повод в св. обител дойдоха много гости от града, епархията и страната. Игуменът на Зографската св. обител, схиархим. Амвросий, който и тази година зарадва с присъствието си вярващия народ, донесе със себе си частица от Честния Кръст Господен, на която православните християни имаха възможност да се поклонят по време на богослужението. След св. Литургия по традиция беше отслужен водосвет и осветен и раздаден корбан за здраве.

На Светла Събота (18 април) след светата Литургия с благословението на Неврокопския митрополит пред храм „Св. Успение Богородично” се състоя Великденски поздравителен концерт. В него взеха участие децата, изучаващи народни музикални инструменти и народно пеене към Неврокопската света митрополия.

Във втората Неделя след Пасха – Томина (19 април), Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим оглави тържествената св. Литургия в храм „Св. Въведение Богородично”, гр. Благоевград. Песнопенията бяха изпълнени от митрополитския хор „Йером. Неофит Рилски”, ръководен от проф. Йоанис Папахронис. Неделната служба бе предавана пряко по БНТ-2.

© Неврокопска св. митрополия

 

 

Снимки

БОГОСЛУЖЕНИЯ НА ПАСХА И ПРЕЗ СВЕТЛАТА СЕДМИЦА В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОСЛУЖЕНИЯ НА ПАСХА И ПРЕЗ СВЕТЛАТА СЕДМИЦА В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОСЛУЖЕНИЯ НА ПАСХА И ПРЕЗ СВЕТЛАТА СЕДМИЦА В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОСЛУЖЕНИЯ НА ПАСХА И ПРЕЗ СВЕТЛАТА СЕДМИЦА В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОСЛУЖЕНИЯ НА ПАСХА И ПРЕЗ СВЕТЛАТА СЕДМИЦА В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОСЛУЖЕНИЯ НА ПАСХА И ПРЕЗ СВЕТЛАТА СЕДМИЦА В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОСЛУЖЕНИЯ НА ПАСХА И ПРЕЗ СВЕТЛАТА СЕДМИЦА В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОСЛУЖЕНИЯ НА ПАСХА И ПРЕЗ СВЕТЛАТА СЕДМИЦА В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОСЛУЖЕНИЯ НА ПАСХА И ПРЕЗ СВЕТЛАТА СЕДМИЦА В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОСЛУЖЕНИЯ НА ПАСХА И ПРЕЗ СВЕТЛАТА СЕДМИЦА В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОСЛУЖЕНИЯ НА ПАСХА И ПРЕЗ СВЕТЛАТА СЕДМИЦА В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОСЛУЖЕНИЯ НА ПАСХА И ПРЕЗ СВЕТЛАТА СЕДМИЦА В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОСЛУЖЕНИЯ НА ПАСХА И ПРЕЗ СВЕТЛАТА СЕДМИЦА В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОСЛУЖЕНИЯ НА ПАСХА И ПРЕЗ СВЕТЛАТА СЕДМИЦА В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОСЛУЖЕНИЯ НА ПАСХА И ПРЕЗ СВЕТЛАТА СЕДМИЦА В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОСЛУЖЕНИЯ НА ПАСХА И ПРЕЗ СВЕТЛАТА СЕДМИЦА В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОСЛУЖЕНИЯ НА ПАСХА И ПРЕЗ СВЕТЛАТА СЕДМИЦА В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОСЛУЖЕНИЯ НА ПАСХА И ПРЕЗ СВЕТЛАТА СЕДМИЦА В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОСЛУЖЕНИЯ НА ПАСХА И ПРЕЗ СВЕТЛАТА СЕДМИЦА В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯ
« предишна новинаследваща новина »