ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Охридският архиепископ и Скопски митрополит Йоан се е завърнал в Македония

28 януари 2010 19:33, Българска Патриаршия
Охридски архиепископ и Скопски митрополит Йоан

Официалният сайт на СПЦ съобщи, че на 25 януари 2010 г. след почти двегодишно отсъствие Охридският архиепископ и Скопски митрополит Йоан се е завърнал в Македония.

Митрополит Йоан бе принуден да напусне Македония поради заплаха от затвор. През 2005 г. той бе осъден на 18 месеца за „разпалване на етническа и религиозна ненавист”, а през 2006 г. - на още две години за "присвояване на пожертвувание в периода на управление на Повардарска епархия". През 2007 г. той предсрочно е освободен от затвора, а едно от обвиненията е снето. Тогава главният съд на Велес неколкократно признава, че няма основание за продължаване на съдебния процес против архиепископ Йоан и на два пъти взима решение за неговото освобождение, но Апелационният съд всеки път връща делата за ново разглеждане.

Архиепископ Йоан винаги е отричал вината си и е считал, че обвиненията срещу него са изфабрикувани, а съдебното преследване цели да затрудни положението на каноническата Православна Охридска архиепископия в Македония.

Когато в началото на 2008 г. стана ясно, че македонските съдебни власти възнамеряват да му предявят нови обвинения, архиепископ Йоан напуска страната и пребивава две години в Гърция и Сърбия.

Сега делото е на етап, който изключва задържане под стража, затова до излизане на решението Апелационния съд архиепископ Йоан може да се върне към своите задължение по духовното обгрижване на вярващите в Македония.

Официален сайт на СПЦ
Подбор и превод: Александра Карамихалева
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Охридският архиепископ и Скопски митрополит Йоан се е завърнал в Македония

« предишна новинаследваща новина »