ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

28 януари – Ден на Разград

28 януари 2010 22:05, Русенска митрополия
Панихида

На 28 януари се навършват 132 г. от Освобождението на Разград. Този ден разградчани честват като празник на своя град. По този повод Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит в съслужение с архим. Емилиан, ик. Георги Иванов Георгиев, архиерейски наместник на Разградска духовна околия, ик. Евгений Дечев, ик. Георги Петров Георгиев, прот. Михаил Михайлов и свещ. Дмитрий Терзи отслужиха панихида за загиналите за освобождението на града руски войни и български опълченци в храм „Св. Николай”, Разград. След панихидата беше отслужен водосвет с благодарствен молебен. Църковните песнопения изпълни смесеният хор към храма, който е един от най-добрите църковни хорове в Русенска епархия, с диригент Красен Иванов. На богослужението присъстваха кметът на Община-Разград г-н Денчо Бояджиев, както и представители на гражданската общественост.

В своето поздравително слово след края на богослужението митрополит Неофит говори за любовта като висша добродетел в християнството, която е била приложена на дело от братския руски народ към поробените българи. „Нашето освобождение се постигна с любовта на нашите славянски братя и на нашите близки по дух сънародници, войни и поборници, които дадоха живота си, трудовете си от любов към Отечеството, от любов към ближния. Подготовката на Освободителната война в Русия е била с голямо вдъхновение, породено от любовта към страдащите православни славяни… Бог създава света от любов към света и всичко в него се създава, когато е в име Божие с любов и с благословение небесно и с благодатта Господня.” Епархийският архиерей възхвали делото на тружениците на нашето Възраждане и строителите на Българската екзархия, от чието учредяване тази година се навършват 140 г. „Преди да сме имали свободата сме имали Българска екзархия, тогава тя е била единствената представителна институция на България пред света. С високата духовност на Българското възраждане се достига и до освобождаването на нашия народ и на тръгването му по пътя на самостоятелното развитие и до ден днешен с чест и достойнство по своя път.”

Митрополит Неофит пожела града и страната ни „да напредват в благочестие, в успех, в творчество, в сила, в достойнство и най-вече в Христовата любов, която е връзка на нашето съвършенство”.

Негово Високопреосвещенство напомни на обществеността, че именно тук, в разградския храм „Св. Николай”, светейшият Български патриарх и Софийски митрополит Максим на 12 юли 1947 г. е бил отличен с архимандритско достойнство от приснопаметния Доростолски и Червенски митрополит Михаил.

Тази година храм „Св. Николай” в Разград навърши 150 г. от построяването му.

Бог да упокои в небесното Си царство душите на падналите за свободата на нашето Отечество, а ние да се удостоим с достойно житие, като дълбоко ценим свободата, постигната с цената на много човешки жертви!

Текст: дякон Кирил Синев
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

ПанихидаПанихидаАрхим. ЕмилианЧетене на св. евангелиеЧетене на св. евангелиеПоръсване на вярващите със св. водаМитрополит НеофитПоздравление на митрополит Неофит към вярващитеМитрополит НеофитИкона

Видео

Поздравително слово

Поздравително слово

Аудио

28 януари – Ден на Разград

« предишна новинаследваща новина »