ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

41-во Основно училище „Св. Патриарх Евтимий”

29 януари 2010 12:20, Софийска митрополия
Параклис "Св. Евтимий патриарх Търновски" в двора на 41-во ОУ

Вече 119 години столичното 41 ОУ „Св. Патриарх Евтимий” посреща и възпитава малките Евтимиеви наследници, които растат под неговите грижи и небесно благословение, за да понесат Христовата светлина по близки и далечни краища. Тук ръка си подават светското и духовното образование и възпитание. Олимпиадите, конкурсите, съревнованията в различни области на науката и изкуството са наистина ежедневие, но истински венец на целия този благороден, добронамерен кипеж и конкуренция е ежегодният конкурс „Евтимиев ученик”, резултатите от който се обявяват всяка година на тържествения училищен концерт, съпътстващ църковния празник на свети Евтимий – 20 януари.

Това е училището, което години наред доказва необходимостта от градивната връзка между духовно-нравственото и светското образование и просвета. То е едно от първите училища в София, в което през 1991 г. с изключителното съдействие на тогавашния директор - г-жа Н. Мадолева, се въвежда експериментално предметът "Религия". Този дръзновен неин труд дава бързо своите плодове.

Още от следващата година часовете по религия стават задължителноизбираеми и на практика целият начален курс изучава предмета. За първите стъпки на децата в християнската нравственост и образование се грижат студенти и преподаватели от Богословския факултет. Оттогава до днес предметът е неразривна част от образователната програма. През тази учебна година в училището има 10 групи класове, които изучават предмета под ръководството на богословите г-жа Ани Стаменкова и г-жа Руска Тошева.

Г-жа Стаменкова споделя, че децата чистосърдечно и непосредствено приемат предмета. „Часовете с първокласниците са и най-леки, но и най-трудни, защото интересът е ярък, подчертан и трябва да се внимава да не бъде загубен... трябва непрекъснато да търся форми и начини да го запазя не само в рамките на един учебен час, но така, че да се изгради в детето желание да живее с християнските ценности. Трудно е да ги пренастроиш за много кратко време от бурното междучасие да влязат и чуят нещо важно, да вникнат в него така, че да го почувстват със сърчицата си.

...Има трудности и при набавянето на нагледни материали, приложения и игри, които да се ползват при преподаването, но с подкрепата и на училищното ръководство се справяме” - разказва учителката.

В двора на училището се намира параклис, посветен на св. Евтимий, Патриарх Търновски. През март 2000 г., в чест на второто хилядолетие от Рождество Христово, тогавашният викарен епископ Николай, сега Пловдивски митрополит, и кметът на район "Триадица" г-н Емил Милев правят първата копка на училищния параклис. Желанието за построяването му е всеобщо - на родителите, училищното ръководство, митрополията, общината. Създаден е инициативен комитет, в който влизат: Величкият епископ Сионий, тогава ректор на Софийската духовна семинария, директорът на 41-во ОУ „Св. Патриарх Евтимий”, г-жа В. Кожухарова, кметът на община "Триадица" г-н Емил Милев и заместник-кметът г-н Тодор Стефанов. Параклисът е построен с помощта на много дарители: епископ Сионий (който дарява камбана, донесена от Русия), Дирекцията по вероизповеданията, и др. Храмовата икона е дело на студенти от Художествената академията с ръководител доцент Асен Гицов. Параклисът „Св. Евтимий Търновски” е завършен и осветен на 5 май 2005 г. Това събитие се превръща в празник за всички настоящи и бивши учители и ученици на 41-во ОУ. Днес е тяхно любимо място.

„Децата с голямо желание идват в него – разказва Ани Стаменкова - в часовете по религия, по време на така наречените „отворени врати”, в междучасията, в свободното време. Обичат да си казваме молитви, да пеем църковни песнопения и духовни песни. Строен е за слава Божия, за благословение на всички прибягващи към молитвеното застъпничество на св. Патриарх Евтимий. За да се построи неръкотворен храм в детските души, като главната задача на преподавателя по "Религия" е да помогне на всяко дете да види Божия образ в себе си, да го потърси и да го изяви”.

Ще се окажем ли достойни наследници на нашите отци? Ще можем ли да продължим тяхното дело? Ще градим ли заради Бога и заради Отечеството си с вяра, любов и чисто сърце? - се питат деца и учители.

Нека сме изпълнени с благодарност за безкрайните Божии милости и благодеяния, а св. Евтимий да ни напътства! - си пожелават Евтимиевите ученици.

текст: Весела Игнатова и Ани Стаменкова
Видеоматериал: Любомир Върбанов
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Икона на св. Евтимий ТърновскиДеца от 1-ви клас, изучаващи РелигияУчители от 41-во ОУ на празничния водосвет в параклиса "Св. Евтимий"Деца разказват за св. ЕвтимийДеца разказват за св. ЕвтимийДеца разказват за св. ЕвтимийДеца разказват за св. ЕвтимийВ параклиса на св. ЕвтимийВ параклиса на св. ЕвтимийДеца разказват за св. ЕвтимийВ параклиса на св. ЕвтимийНики от 3 ти клас е нарисувала св. Евтимий

Видео

Деца, изучаващи религия разказват за св. Евтимий

Аудио

41-во Основно училище „Св. Патриарх Евтимий”

« предишна новинаследваща новина »