ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сливен чества паметта на своя новомъченик св. Димитрий Сливенски

29 януари 2010 11:29, Сливенска митрополия
Св. Димитрий Сливенски

29 януари. Обикновен делничен ден. След няколкото смразяващи дни, когато термометрите в Сливен показваха 15 градуса под нулата, тази сутрин времето е меко и приятно. След падналия сняг градът изглежда като зимна приказка. Камбаните на православните храмове бият тържествено. По улиците се виждат хора, забързани за работните си места, а неангажираните православни християни се отправят към църквите, с празнично настроение, защото днес честваме паметта на св. Димитрий Сливенски, загинал мъченически за православната вяра.

По този повод Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий е вече в катедралния храм ”Св. Димитър”, за да отслужи празнична св. Литургия. Св. Литургия ще бъде отслужена и в останалите храмове в града.

Литургията започна в 9 часа при сладкогласното пеене на братствения хор, под вещото ръководство на църковния певец – богослова Кръстю Колев. След Великия вход Негово Високопреосвещенство ръкоположи в свещенически сан дякон Стилиан Стойчев Станков от гр. Сливен, който след като премине през задължителния клирически стаж, ще бъде назначен за енорийски свещеник на вакантна енория в Сливенска духовна околия. В края на св. Литургия митрополитът говори за живота и мъченическата смърт на св. Димитрий, както и за задълженията на православните християни през оставащите две подготвителни седмици преди Великия пост.

Свети Димитрий Сливенски е малко известен в православната агиография. Той е роден на 9 октомври 1818 г. в Сливен, в семейството на много бедни християни. В житието му четем, че той ”бил неграмотен, но поради постоянното посещение на храмовите богослужения, пеел прекрасно и знаел наизуст много от църковните песнопения. Отличавал се с будна памет и физическа красота, затова турският чорбаджия, при който бил чирак, искал да го принуди да се отрече от православната вяра и да стане мохамеданин”. В житието подробно са описани всички опити на турците да го принудят да стане вероотстъпник, както и премеждията, които е преживял. Като не успели да го принудят, да се отрече от вярата си, те го осъдили на смърт. Тъй като смъртната присъда трябвало да бъде потвърдена и от Цариград, цяла година св. Димитър лежал в затвора, измъчван, без някой да може да облекчи съдбата му. Потвърждението на присъдата пристигнало със следния текст: ”Да му се предложи - в джамията ли иска да се поклони Богу, или в църквата, и ако поиска това последното, тогава да се изпълни смъртната присъда”. В отговор на това решение на Цариград св. Димитър казал: ”Водете ме в църквата! Там ще се поклоня на Бога и на св. Богородица и ще се помоля да приемат душата ми”! Тогава извели мъченика от затвора и палачът изпълнил присъдата, като го обезглавил. Православни християни събрали в дървено сандъче пръст напоена с кръвта му, което поставили под светия престол на катедралния храм ”Св. Димитър”, където се пази и досега. Тялото му било погребано в двора на Дохиарския метох в Сливен. Това е станало на 30 януари 1841 година.

Православните християни не бива да се смущават, че има разминаване в датите за честване паметта на св. Димитрий Сливенски. В православния календар паметта му е записана на 29 януари, а в житието му на 30 януари. Църковният типик разрешава /стр. 278 и др./, когато в един ден има два полиелейни празника, службата на единия да се премести в друг ден, с цел подобаващо отпразнуване и на двата празника. Тъй като на 30 януари Православната църква чества паметта на светите Три светители - Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, съставителят на православния календар, с цел да се даде по-голяма тържественост на празника, е преместил полиелейната служба на св. Димитрий Сливенски от 30 януари, да се отслужва на 29 януари. Така свети Димитрий Сливенски е причислен към сонма на небесните закрилници на гр. Сливен редом със Света София - Премъдрост Божия, Пресвета Богородица, св. Димитрий Солунски, св. Николай Мирликийски Чудотворец, св. София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, св. Мина и св. Анна.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Храм ”Св. Димитър” в гр. СливенПразнична св. ЛитургияПразнична св. ЛитургияПразнична св. ЛитургияПразнична св. ЛитургияПразнична св. ЛитургияПразнична св. ЛитургияПразнична св. ЛитургияПразнична св. ЛитургияПразнична св. ЛитургияПразнична св. ЛитургияПразнична св. Литургия

Аудио

Сливен чества паметта на своя новомъченик св. Димитрий Сливенски

« предишна новинаследваща новина »