ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Видин отбеляза Първи май

01 май 2015 20:25, Видинска митрополия
Видин отбеляза Първи май

Видин отбеляза тържествено 1 май - Ден на труда и международната работническа солидарност. Празникът започна с шествие от музей "Конака" до Крайдунавския парк, където г-н Добромир Дилов, изпълняващ функциите кмет на община Видин, и Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп отправиха приветствия и благопожелания към гражданите и гостите на Видин.

След официалната част на тържеството започна концерт на Ансамбъл за народни песни и танци "Дунав" на откритата сцена при Художествена галерия "Никола Петров".

Епископ Поликарп поздрави присъстващите от името на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, като подчерта една от най-важните функции на човека, а именно - да се труди и да обладава земята така, както Бог поощри първия човек в рая. Първата заповед, която Бог даде на човека, е да се труди и да опазва творението, за да добрува чрез това и да живее в синхрон с Бога и заобикалящия го свят.

***

Денят на труда е сред официалните празници в Република България. Първият опит за честване на Първи май в България е от Топографското дружество през 1890 г. Обявен е за официален празник през 1939 г.

Историята на празника се свързва с работническото движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. Началото се поставя на 1 май 1886 г. в САЩ, когато профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне 4 души.

През 1889 г. учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир“. Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците“.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »