ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

1150 ГОДИНИ от ПОКРЪСТВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД В ИМЕ ХРИСТОВО

02 май 2015 00:28, Българска Патриаршия
Св. цар Борис І

„Всички, които в Христа се кръстихте, в Христа се облякохте…”

(Послание на св. апостол Павел до Галатяни, 3:27)

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ЧЕСТИТ И СЛАВЕН ЮБИЛЕЙ: 865 - 2015!

Наближава Преполовение след Възкресение и в светлата му победа празнуваме 1150 години от покръстването на нашия народ!

Днес в Старата базилика в Плиска ще бъде отслужена патриаршеска св. Литургия в чест на покръстването ни и на св. цар Борис І Покръстител, когото светата Православна църква чества на 2 май. Св. Литургия ще бъде оглавена от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в съслужение с архиереи-членове на българския Св. Синод и с представители на Поместните православни църкви-сестри, които вече са в България за тържествената годишнина.

В радостта от Христовото възкресение сме, а днес празнуваме и 1150 години от възкръсването на народа ни за нов живот, живот в Бога, който е обличане в бялата дреха на чистотата, въздигане на народната душа, извисяване на българския дух, създаване на великата българска християнска просвета и култура, поемане по пътя на вечното спасение в Христа.

Именуването с името „християни”, православната вяра и православният начин на живот – това е най-голямото съкровище, с което Бог е сподобил нашата нация. Църковната ни и обществена история доказват, че и ние, българите, сме били поменати и благословени от Господа в Първосвещеническата Му молитва, произнесена в Гетсимания (Йоан 17:20). „И не само за тях се моля, но и за ония, които по тяхното слово повярват в Мене”, т.е. не само за Своите ученици Се е молел Господ, но и за нас, които по-късно ще повярваме благодарение на техните апостолски мисии, създали огнища на православното християнство по целия Балкански полуостров.

Да благодарим Богу за това, че ни дари спасителната вяра, веднъж завинаги предадена на светиите, и поверена и на нас, за да я предадем на нашите деца! Да прославим Възкръсналия Спасител като молитвено се върнем по стъпките Му в Св. земи – там, откъдето и за нас изгря светлината на спасението и откъдето, през Константинопол, бе изпратена благодатта на Кръщението. Предлагаме ви фотоимпресия, заснета в Светлата седмица (17-22 април) на 2015 г. по местата, свързани с ключови събития от земния живот, евангелската проповед и изкупителното дело на Господ Иисус Христос. Св. равноапостолен цар Борис-Михаил е възлюбил това Господне дело и го е възприел за свое ръководство – в личен и в държавнически план. Възприел е както жертвеното смирение на Богочовека, така и властния Му призив към всяка човешка душа. Затова св. цар Борис приведе народа ни към покаянието и кръщелния купел, към Божия храм и Божието слово, към Христовата Църква и небесния Йерусалим.

Благодарствен поклон, свети Борисе, равноапостолни и богомъдри царю, който възлюби Бога, народа и Отечеството повече от родното си чедо и така ни спомогна във възможността да станем чеда Божии чрез Христа.

Слава Тебе, Боже наш! Слава на Твоето величие и милосърдие! Слава на Твоята изрядна и всеблага любов, с която ни изведе от тъмнината на езичеството и ни въведе в светлината на св. Православие! Св. Троице, по молитвите на Пресвета Богородица и на всички български светии, помилуй, спаси и сохрани нас вовеки веков! Амин.

~~~

Кадри от емблематични за развитието на БПЦ и дейността на Българската Патриаршия храмове можете да видите в: http://www.bg-patriarshia.bg/intro.html

Текст: Десислава Панайотова
Снимки от Св. земи: Таня Вълчанова
Снимка (Голямата базилика в Плиска): Топновини.бг

 

 

Снимки

Витлеем на зазоряванеХрамът на Рождество ХристовоХрамът на Рождество Христово във ВитлеемПравославният олтар над пещерата на Рождество ХристовоНад православния олтарВходът към пещерата на Рождество ХристовоТук Се е родил Господ Иисус ХристосВитлеемската звезда, обозначаваща Рождеството на СпасителяТук е била яслата на Младенеца ХристосКандилата на мястото на яслатаПравославна св. Литургия в храма на Рождество ХристовоЧудотворната Витлеемска св. БогородицаВитлеем - 20 века по-късноВитлеем през нощтаЕлеонският хълмГетсиманската градина с маслини от времето на Иисус ХристосВходът към храма на гроба на Пресв.БогородицаХрамът върху гроба на Пресв.БогородицаГробът на Пресв.БогородицаПлочата на гроба на Пресв.БогородицаЧудотворната Йерусалимска св. БогородицаКрепостната стена на Стария Йерусалим със Златните портиЗлатните порти, през които ще влезе Христос при ІІ-то Си пришествиеВходът към храма на Божи Гроб - "Възкресение Христово" в ЙерусалимКолоната, върху която пада благодатният огънМозайката над плочата на ПомазаниетоКандилата над плочата на ПомазаниетоКуполът над Кувуклията (мястото на Христовото Възкресение)КувуклиятаКувуклиятаКандилата над Гроба ГосподенКуполът на православния храм на Божи ГробПетохлебиеСв.Богородица ОсвободителкаГолготаГолготаПри ГолготаГолготаНощ в ЙерусалимКладенецът на св. патриарх Яков в СамарияПараклисът при кладенеца на св. патриарх ЯковХрамът над кладенеца на св. патр. ЯковБеседата на Иисус Христос с жената-самарянка (по-късно св. Фотиния)Частица от мощите на св. ФотинияВ храм "Св. Фотиния"Храм "Св. Фотиния" (над кладенеца на св. патр.Яков)Йеромонах Юстин - игумен на манастира при храм "Св. Фотиния"Храм "Св. апостоли" при Генисаретското езеро в ГалилеяОт храм "Св. апостоли" при Генисаретското езеро в ГалилеяВ храм "Св. апостоли" (в някогашния гр. Капернаум)Христос Пантократор - храм "Св. апостоли"Христос укротява бурята Генисаретското езеро днесМ-р "Св. Мария Магдалина" в Галилея - където тя е изцелена от 7 бясаМ-р "Св. Мария Магдалина" в Галилея - където тя е изцелена от 7 бясаПаунВ храма "Св. Мария Магдалина" - ГалилеяСв. мощи на 40 светииАязмото на м-ра "Св. Мария Магдалина" в ГалилеяКамбанаПлиска - Голямата базиликаСв. патриарх Фотий Цариградски (9 век) - духовен наставник на св. цар Борис ІСв. СедмочисленициСв. цар Борис І приема Кирило-Методиевите ученици в България
« предишна новинаследваща новина »