ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ВСЕПРАВОСЛАВНА ЛИТУРГИЯ ЗА 1150 ГОДИНИ ОТ ПОКРЪСТВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ

03 май 2015 00:06, Варненска и Великопреслaвска митрополия
ВСЕПРАВОСЛАВНА АРХИЕРЕЙСКА ЛИТУРГИЯ ЗА 1150 ГОДИНИ ОТ ПОКРЪСТВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ

Едно е името българско, просияло равноапостолски на небесата и прославило се надлъж и шир по земята. Една е личността българска, простряла ръцете си на кръста Господен, за да прибере разделените от богоповерения си народ в едно и ги преведе през Вратата, възвеждаща от нощта на смъртта към Светлината на деня (срв. Йоан. 10:7). Преди 1150 години владетелят на България Борис Първи с богомъдро държавническо решение сплоти своя разноплеменен народ, като го направи част от държавата на Духа. И борбените българи чрез словото на тихите славяни се приобщиха към вековната вече християнска вяра на местните траки, полагайки така в югоизточните Балкани началото на преславна България, велика вече по плът и по дух.

По решение на Светия Синод на БПЦ по повод изпълването на кръглата годишнина от Покръстването на България, на 2 май – деня, в който почитаме паметта на св. равноапостолен цар Борис-Михаил, в голямата базилика на Плиска бе отслужена тържествена Всеправославна Литургия. Под открито небе, сред величествените руини на древния храм, светото съслужение бе оглавено от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Участие в него взеха 27 архиереи.

От българска страна това бяха високопреосвещените синодални митрополити Варненски и Великопреславски Йоан, домакин на събитието, Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан (с молитвено участие), Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний и Неврокопски Серафим, и преосвещените епископи Адрианополски Евлогий, Велички Сионий и Знеполски Арсений.

От посестримите Православни църкви: Аркалохорийски и Кастелийски Андрей – Константинополска патриаршия; Нилополски Генадий – Александрийска патриаршия; Йордански Теофилакт и на Пелла Филумен – Йерусалимска патриаршия; Блудански Николай – Антиохийска патриаршия; на Киев и цяла Украйна Онуфрий – Руска патриаршия; Хевсуретийски Михаил – Грузинска патриаршия; Врански Пахомий – Сръбска патриаршия; Долнодунавски Касиан – Румънска патриаршия; Арсинойски Нектарий – Кипърска архиепископия; Еласонски Харитон – Еладска архиепископия; Люблински Авел – Полска църква; Аргирокасторски Димитрий – Албанска архиепископия и Беронски Йоаким – Чешка църква.

В съслужение с архиереите влязоха и множество архимандрити, свещенослужители, дякони и иподякони. Смесеният хор на патриаршеския храм-паметник „Св. Александър Невски” с диригент доц. Д. Димитров огласяваше велелепно службата. Сборна група от певци на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” съпътстваше песенно посрещането и изпращането на архиереите.

Присъстваха и множество официални лица, държавници и общественици, при широк медиен интерес. Сред официални гости бяха Негово Величество цар Симеон ІІ Сакскобургготски, президентът на Р България Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, министър Лиляна Павлова, проф. Божидар Димитров и др. От местните власти: кметът и областният управител на гр. Варна, кметът на Плиска, кметицата на Каспичан и др. Просветните дейци на духовните ни школи бяха представени в лицето на деканите на Софийския и на Великотърновския университет – доц. д-р Александър Омарчевски и доц. д-р Димитър Попмаринов и и.д. ректор на Софийската духовна семинария Димитър Костадинов.

Хиляден народ от цяла България, изминавайки като в поклонничество пеша пътя от селището Плиска до базиликата, влезе във възкресната радост на Всеправославната Литургия по повод паметния юбилей на най-спасителното събитие в българската история.

Негово Светейшество патриарх Неофит в посланието към народа каза: „Оставайки под знака на радостта от Христовото Възкресение, днес св. Църква ни приканва да си спомним и за равноапостолния цар Борис, благодарение на когото в далечното девето столетие българският род възприе спасителните истини на християнската вяра” и "ако искаме и днес нашият народ и държава да се радват на мира и благоденствието, които дарува Божията благодат, трябва да сме твърди и непоколебими в изповядването на спасителната православна вяра, завещана ни веднъж и завинаги от живота и делото на първия български християнски владетел и винаги пазена от нашия благочестив народ като най-скъпоценно съкровище и залог за нашето пребъдване във вековете”.

След края на съборната тържествена богослужба Негово Светейшество от името на Св. Синод награди с църковни ордени за заслуги към Църквата Негово Величество цар Симеон ІІ, министър-председателя на Р България т-н Бойко Борисов и г-н Емил Велинов - директор на Дирекция "Вероизповедания". Връчването на ордените бе огласено от Негово Високопреподобие архимандрит Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ-БП.

Накрая към събралото се в този паметен ден многолюдно множество се обърна домакинът, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, с думите: „Днес, когато сред толкова много изпитания българската държава и народ потвърдиха своята принадлежност към европейската християнска цивилизация, но и когато не само Европа, но и целият свят преживяват невиждана по своите мащаби и дълбочина духовна криза, заветите на св. Борис-Михаил към нас са по-актуални от всякога. Повече от всякога сме изправени между избора на добро и зло, истина и лъжа и в крайна сметка между избора на живота и погибелта. Живеем в може би най-разделното в духовен план време, което човешката цивилизация познава. В такива именно моменти личности като св. цар Борис-Михаил са ни особено нужни, за да ни укрепват в нашата молитва и във всекидневните ни усилия да пазим Божия завет и спасителните истини и така да се удостоим да наследим царството на Онзи, Който някога с помощта на светия наш цар Борис-Михаил призова към Себе Си нашия обичен народ, вграждайки го в богочовешкия организъм на Христовата Църква. Днес образът на Равноапостола продължава да свети към нас от далечното минало, огрявайки пътя ни и припомняйки спасителни истини…”

Прозвуча дръзновено многолетствие и като в отклик вещественото слънце над Плиска, въпреки дъждовното за цялата страна време, огря верния народ, а така беше и в часовете на евхаристийното всеправославно служение и поклонение.

Текст: Анула Христова
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

ВСЕПРАВОСЛАВНА АРХИЕРЕЙСКА ЛИТУРГИЯ ЗА 1150 ГОДИНИ ОТ ПОКРЪСТВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕВСЕПРАВОСЛАВНА АРХИЕРЕЙСКА ЛИТУРГИЯ ЗА 1150 ГОДИНИ ОТ ПОКРЪСТВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕВСЕПРАВОСЛАВНА АРХИЕРЕЙСКА ЛИТУРГИЯ ЗА 1150 ГОДИНИ ОТ ПОКРЪСТВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕВСЕПРАВОСЛАВНА АРХИЕРЕЙСКА ЛИТУРГИЯ ЗА 1150 ГОДИНИ ОТ ПОКРЪСТВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕВСЕПРАВОСЛАВНА АРХИЕРЕЙСКА ЛИТУРГИЯ ЗА 1150 ГОДИНИ ОТ ПОКРЪСТВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕВСЕПРАВОСЛАВНА АРХИЕРЕЙСКА ЛИТУРГИЯ ЗА 1150 ГОДИНИ ОТ ПОКРЪСТВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ
« предишна новинаследваща новина »