ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на синодния параклис "Св. цар Борис"

04 май 2015 10:19, Анета Пенева
Храмов празник на синодния параклис "Св. цар Борис"

Всеправославното тържество по повод 1150-годишнината от покръстването на българския народ бе съсредоточено в Плиска и Варна, но Синодната палата и тази година отвори врати на 2 май, за да бъде почетена паметта на св. цар Борис-Михаил от верните християни и тук - в параклиса, посветен на нашия покръстител.

Тихо и молитвено премина богослужението по повод храмовия празник.

В олтара свещенодействаше предстоятелят на столичния храм „Успение Богородично” протойерей Лука Наплатанов, с помощник иподякон Ангел Воденичаров - служител при Синодната канцелария. Група певци семинаристи от сърце възпяха Бога и Неговия угодник, привел ни към кръщелния купел.

Народът участваше активно, изповяда православната си вяра, благодари за този избор на великия държавник и се поклони пред паметта на българския покръстител и просветител – равноапостолния св. цар Борис.

Отец Лука причасти най-малките поклонници, след което прочете Патриаршеското и синодално послание по повод голямата годишнина.

Накрая любезният домакин при Св. Синод г-н Добрин Христов предложи на богомолците малка почерпка.

Св. цар Борис благослови и тази година народа си. В радостта на празника отново да се поздравим с всепобедното: „Христос воскресе! – Воистину воскресе!”

Текст: А. Пенева
Снимки: Н. Комарова

 

 

Снимки

Храмов празник на синодния параклис "Св. цар Борис"Храмов празник на синодния параклис "Св. цар Борис"
« предишна новинаследваща новина »