ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Научна конференция посветена на екзарх Йосиф I

04 май 2015 10:54, Ловчанска митрополия
Екзарх Йосиф I

На 4 май от 10,00 ч. в салона на ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“ ще се проведе научна конференция на тема „Екзарх Йосиф – духовният водач на нацията (1876-2015)“. Събитието е организирано от Ловчанска митрополия, Община Ловеч и ГЧЕ „Екзарх Йосиф I”.

Научният форум се провежда по повод 175-годишнината от рождението на екзарх Йосиф I и ще бъде открит от Ловчанския митрополит Гавриил. Целта на конференцията е да популяризира личността и делото на екзарх Йосиф I като църковно-народен водач и вдъхновител на училищното и просветното дело.

Научен ръководител на конференцията е проф. Андрей Андреев, декан на Историческия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Всеки участник ще представи експозе на своята научна теза в рамките на 15 минути. Представените доклади в конференцията ще бъдат отпечатани в сборник.

В научния форум участват Теодор Тончев и Христо Тодоров от Регионален исторически музей – Ловеч, проф. Андрей Андреев и доц. д-р свещ. Людмил Малев от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Павлина Петрова от Държавен архив – Ловеч.

След представяне на научните доклади ще бъдат наградени отличените ученически разработки от конкурса по повод 175-годишнината от рождението на екзарх Йосиф I.

Научната конференция ще завърши с откриване на документалната изложба „145 години Българска екзархия и 175 години от рождението на екзарх Йосиф I“, което ще се състои в приземния храм „Въведение Богородично“ при катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ - Ловеч.

На следващия ден, 5 май, от 10,00 ч. в приземния храм при катедралата ще бъде отслужена панихида за екзарх Йосиф I, след което ще бъдат поднесени цветя на паметника му до сградата на Община Ловеч.

Източник: http://predanie.bg/

 

 

« предишна новинаследваща новина »