ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Начало на празника на св. Три светители в София

29 януари 2010 20:35, Софийска митрополия
Икона на св.Трисветители в храм "Св. София"

С празнична вечерня в столичния храм “Св. София” започна празникът на св. Три светители - св. Василий Кесарийски (†379 г.), св. Григорий Назиански (†390 г.) и св. Йоан Златоуст (†407 г.). Християнската традиция е утвърдила този празник като официален празник на висшите православни богословски школи.

Вечерното последование бе отслужено от иконом Ангел Ангелов, предстоятел на храма на Божията премъдрост и дългогодишен преподавател в БФ. Молитвено участие в богослужението взеха деканът на Богословския факултет към Софийския университет доц. д-р Емил Трайчев, зам.-деканът по учебната дейност доц. д-р Ал. Омарчевски, преподаватели, студенти и възпитаници.

На певницата под вещото диригентство на доц. Димитър Димитров, преподавател по Църковна музика в Богословския факултет, псалти от столични храмове огласяха вечерното моление, отправено към Бога и тримата св. богослови, които имат изключителен принос за историята на Църквата и църковното богословие. Техните безценни трудове, изразяващи с точност учението на Църквата, са и до днес неделима част от православния духовно-просветен живот.

Тази година по предложение на деканското ръководство на Софийския богословски факултет празникът започна именно от старинния храм „Света София”, който като университетски храм духовно обгрижва СУ и Богословския факултет като част от него. В храма има специално изработена икона на св. Три светители от иконописеца Даниел Казаков, която младите богослови с литийно шествие пренасят до параклиса ”Св. Климент Охридски”, намиращ се в сградата на факултета, и където утре тя ще бъде поставена за поклонение.

В края на вечернята отец Ангел благопожела на всички дошли в църквата, за да влязат в радостта на настъпващия празник: „По молитвите на св. Три светители да имаме устрема на богословието! Амин.”

Текст и снимки: Весела Игнатова
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Икона на св.Трисветители в храм "Св. София"Ик. Ангел АнгеловПевцитеПевцитеИк. Ангел АнгеловИк. Ангел АнгеловДеканът на БФ доц. Емил Трайчев и доц. Павел ПавловХрам " Св. София"

Аудио

Начало на празника на св. Три светители в София

« предишна новинаследваща новина »