ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Три светители в Богословския факултет на СУ

30 януари 2010 18:10, БПЦ - Българска Патриаршия
св. Трима светители - Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст

Днес, когато висшите богословски школи отбелязват празника на своите покровители - св. Трима светители, в академичния параклис на богословската Алма матер бе отслужена тържествена св. Литургия. Тя бе оглавена от Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, председател на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, в съслужение с протопрезвитер проф. д-р Н. Шиваров, ставрофорен иконом Мина Минчев, председател на митрополитската катедрала „Св. Неделя”, свещ. Климент Харизанов, ефимерий на параклиса, и дякон доц. д-р Иван Иванов. Атмосферата на тържественост бе затвърдена и от песнопенията на мъжкия хор при храм „Св. Неделя” с диригент Георги Миков.

Академичният параклис бе преизпълнен. На празничната света служба присъства цялото ръководство на Богословския факултет: деканът доц. д-р Емил Трайчев, зам.-деканите доц. д-р Л. Тенекеджиев, доц. д-р Иван Рашков, доц. д-р. Ал. Омарчевски, преподаватели, студенти, възпитаници на факултета, както и монаси от Рилската и Зографската света обители. Официален гост бе г-н Симеон Сакскобургготски, който прочете Символа на вярата. Проповедта за празника по традиция бе произнесена от студент – четвъртокурсника Кирил Георгиев.

В края на богослужбата епископ Тихон поднесе поздравление за празника към целия академичен състав и всички присъстващи, като сподели, че възложената му задача – да проповядва пред възпитаници на богословски факултет, е особено трудна.

В своето непосредствено слово той отправи силен апел: „Не смятайте, че богословието може да бъде само интелектуално занимание, някаква ниша в социалните ни разговори... Редно е да се впрегнат всички усилия не само в проповядването, но и в това да бъдем чути, да предизвикаме внимание и желание да ни слушат”. И като приближи близко до присъстващите, си припомни, че някога, когато на неговото място пред студентите бил застанал Цариградският патриарх Атинагор, той им пожелал да станат създатели на нов богословски период, който по сила и по значение да е силен като светоотеческия. А патриарх Кирил на 70- годишнината си им казал: „Нека в богословието да работим и с хората”. В заключение епископ Тихон пожела - изпълнителите на тези пожелания да са днешните богослови... и още: "Богословският факултет да не бъде само учебно заведение, но и духовно огнище, за което на Запад да пишат и ни цитират". Защото: „православните са избрали най-луксозния начин за приобщаването на своите християни към Христа – чрез богослужението. Не се лишавайте от него. Участвайте не само с разума си, но и със сърцето си, защото само знание не носи нищо”.

Деканът благодари на архиерея и пожела на всички свои възпитаници „светлината на богомъдрието”. Тържеството продължи в аулата на факултета с лекция на тема "Богослужение и богословие в духа на Трисветителската традиция”, подготвена и изнесена от гл. ас. Ивайло Шалафов.

Текст: Анула Христова
Снимки: Атанас Димитров
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Тивериополски епископ ТихонПразникът на св. Трима светители Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст Празникът на св. Трима светители в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”Малък входПразникът на св. Трима светители в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски"Празникът на св. Трима светители в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски"Четене на АпостолаЧетене на св. Евангелиедоц. Димитър Димитров пламенно дирижираПразникът на св. Трима светители в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски"Велик входВелик входВелик входСимвол верую...Празникът на св. Трима светители в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски"Празникът на св. Трима светители в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски"Празникът на св. Трима светители в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски"Празникът на св. Трима светители в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски"Празникът на св. Трима светители в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски"Празникът на св. Трима светители в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски"Празникът на св. Трима светители в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски"Проповед за празника на студента Кирил ГеоргиевАгнец"Со страхом Божим, верую и любовию приступите!/Със страх Божи, с вяра и с любов пристъпете."Празникът на св. Трима светители в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски"Празникът на св. Трима светители в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски"Празникът на св. Трима светители в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски"Празникът на св. Трима светители в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски"Празникът на св. Трима светители в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски"доц. д-р Емил Трайчев, декан на Богословския факултетПразникът на св. Трима светители в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски"Празникът на св. Трима светители в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски""Потребяване" на св. ДаровеЛекцията на тема “Богослужение и богословие в духа на Трисветителската традиция” от гл. ас. Ивайло ШалафовЛекцията на гл. ас. Ивайло Шалафов на тема “Богослужение и богословие в духа на Трисветителската традиция”Лекцията на гл. ас. Ивайло Шалафов на тема “Богослужение и богословие в духа на Трисветителската традиция"Лекцията на гл. ас. Ивайло Шалафов на тема “Богослужение и богословие в духа на Трисветителската традиция"гл. ас. Ивайло ШалафовТивериополски епископ ТихонАулата на БФ на СУ "Св. Климент Охридски"Дискусия по лекциятаКонцерт от църковни песнопения, изпълнени от хора на читалище „Славянска беседа” под диригентството на Елица Христовахора на читалище „Славянска беседа”хора на читалище „Славянска беседа”

Аудио

Празникът на св. Три светители в Богословския факултет на СУ

« предишна новинаследваща новина »