ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

НА ГЕРГЬОВДЕН НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ПАТРИАРХ НЕОФИТ БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

06 май 2015 11:52, Българска Патриаршия
Българският президент взима благословение от Българския патриарх

На 6 май 2015 г., Св. великомъченик Георги Победоносец, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи празничен водосвет, а Софийският викарий Браницки епископ Григорий поръси бойните знамена на Българската армия, за да бъде тя винаги храбър в правдата защитник на скъпата ни Родина, верен и силен страж на мирния ни живот.

Патриарх Неофит поздрави всички българи, българските държавници и военни по случай празника и ги благослови.

В своето поздравително слово Негово Светейшество посочи, че в деня на прославата на св. Георги изпросваме Божията милост и подкрепа за нашето войнство - за опазване на живота и честта на нашите сънародници. "Стародавна и осветена от славното минало на нашия народ традиция повелява, в деня на църковната прослава на светия великомъченик Георги – Победоносния воин на нашия Господ и Спасител Иисус Христос – да се извършва освещаване на знамената на бойната слава на Българската армия. Изпросвайки по този начин и Божията милост и подкрепа за православното наше войнство, отдаващо живота си за опазването на мира и сигурността на нашата Родина, на живота и честта на нашите сънародници.

Вековната християнска история на народа ни е ярко свидетелство за упованието на българското войнство в Бога, от Когото идва и всяка сила и всяка мощ; за вярата ни в Христа Спасителя, водила не само чествания днес от Църквата Христов воин и мъченик свети Георги, но и стотици и хиляди знайни и незнайни воини, отдавали и отдаващи и днес живота си за слабите и беззащитните свои братя по вяра и род."

~~~~~~~

Пълното патриаршеско слово можете да прочетете в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=173063

Снимка: Булфото

 

 

« предишна новинаследваща новина »