ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Благодатта на св. великомъченик Георги и на чудотворните икони на Пресвета Богородица над Бачковския манастир на Преполовение

06 май 2015 15:12, Бачковска света обител
Икона на св. Георги от иконостаса на главната църква на манастира

За радост на благочестивите православни християни, тази година денят на светия Христов воин и великомъченик Георги съвпадна с поклонническото шествие, провеждано всяка година на Преполовение – 25-ия ден след Пасхата Христова, средата до съшествието на Духа Светаго на Петдесетница.

На този ден чудотворната икона на Майката Божия от храма „Св. Благовещение” в Асеновград се носи до Бачковския манастир от благодарните епархиоти на посочения храм, получили го преди около сто години като дар от светата Бачковска обител.

След отслужването на архиерейска св. Литургия в храма на манастира в памет на светия великомъченик, водена от Месемврийски епископ Яков и игумена на манастира, архим. Симон, в съслужение с цялото манастирско братство, преосвещеният епископ, игуменът и братята на обителта се отправиха да посрещнат чудотворния образ на св. Богородица в подножието на манастира. Групата на посрещачите бе „украсена” с участието на обществото „Възраждане” от град Пловдив – общество за възраждане и поддържане живи на старите български традиции. Мъжете участници бяха в униформите на български опълченци с пушки „бойлии”, а жените в китни народни носии.

Литията с пристигащата икона бе водена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и с участието на много военнослужещи, които я носеха на рамо, клирици и вярващи. С влизането в светата обител митрополит Николай отслужи молебен и направи водосвет за здраве и благословение на православния български народ.

След това иконата на Божията майка от Асеновград, бе внесена в манастирския храм на среща със своята посестрима – чудотворната икона на Бачковския манастир, където дошлите за празника православни християни можеха да получат благословията и на двата свети образа на Небесната ни Застъпница и Покровителка.

 

 

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

Литургия на ГергьовденЛитургия на ГергьовденЛитургия на ГергьовденЛитургия на ГергьовденЛития на Преполовение. Асеновград - Бачковски манастирЛития на Преполовение. Асеновград - Бачковски манастирЛития на Преполовение. Асеновград - Бачковски манастирЛития на Преполовение. Асеновград - Бачковски манастирЛития на Преполовение. Асеновград - Бачковски манастирЛития на Преполовение. Асеновград - Бачковски манастирЛития на Преполовение. Асеновград - Бачковски манастирЛития на Преполовение. Асеновград - Бачковски манастирЛития на Преполовение. Асеновград - Бачковски манастирЛития на Преполовение. Асеновград - Бачковски манастирЛития на Преполовение. Асеновград - Бачковски манастирЛития на Преполовение. Асеновград - Бачковски манастирЛития на Преполовение. Асеновград - Бачковски манастирЛития на Преполовение. Асеновград - Бачковски манастирЛития на Преполовение. Асеновград - Бачковски манастирЛития на Преполовение. Асеновград - Бачковски манастирЛития на Преполовение. Асеновград - Бачковски манастирЛития на Преполовение. Асеновград - Бачковски манастирЛития на Преполовение. Асеновград - Бачковски манастир
« предишна новинаследваща новина »