ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

132-годишнина от освобождението на Търговище

29 януари 2010 20:49, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Ритуал

На 29.01.2010 г. се навършиха 132 години от освобождението на град Търговище. Пред морената в знак на дълбоко преклонение към жертвите наведоха глава Негово превъзходителство Михаил Торшин - консул на Руската федерация в гр. Русе, кметът на гр.Търговище д-р Красимир Мирев, архиерейският наместник ик. Славчо Проданов, областният управител, депутати и много граждани. Отслужена бе и панихида в храм "Св. Успение Пресветия Богородици".

Слово на архиерейския наместник иконом Славчо Проданов:

"Освобождението на България е една мила и трогателна, но същевременно и кървава епопея. Хвърлим ли поглед в това недалечно минало, виждаме паметни картини. Преди всичко пред нас изпъква величавата фигура на великия Цар – Освободител и чуваме развълнувания глас „България трябва да бъде освободена”. Руските воини преминават Дунава при Свищов. Люти боеве раздрусаха планинските върхове и низини. Решителни бяха на Шипка, Стара Загора, укрепения Плевен. Поробителят става още по-зъл и настървен и започва масовото клане на отстъпващите османлии, облаци дим и огнени пламъци закриват небосклона в Ески Джумая. 400 семейства са избити. Злокобна нощ прихлупва в удавените в кръв и огън махали.

И така, на 29 януари генерал Ернрот освобождава Ески Джумая. Тази дата трябва да бъде дебело подчертана не само в страниците на историята, но трябва да бъде гравирана и в душите на нашите съграждани. Ето и един белег на признателността на джумалии – този камък, тази морена, върху която полагаме цветя на признателност към Освободителя и проронваме сълза за жертвите. Този каменен скрижал е издигнат, за да се съхраняват и възгласят за вековете техния завет - който не обича Отечеството повече от себе си, не е достоен за него.

Свободата е най-висше благо за всеки народ. Нека и ние в името Божие и в името на България разгаряме спасителния огън на вяра и родолюбие. Само така ще можем да успокоим духовете на тези, които положиха костите си за нашата свобода. Бог да ги прости!

Текст и снимки: Валентина Гевезиева
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

РитуалВенци в памет на освободителитеОфициалните гостиРитуалПаметник на освободителитеШествиеВенци в памет на загиналите за свободатаПанихидаПоклон пред светлата им памет132 годишнина от освобождението на Търговище132 годишнина от освобождението на Търговище132 годишнина от освобождението на Търговище

Аудио

132-годишнина от освобождението на Търговище

« предишна новинаследваща новина »