ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Браницкият еп. Григорий освети нов параклис "Св. Георги" в НСО

07 май 2015 11:20, Софийска митрополия
Св. великомъченик Георги Победоносец

В деня на храбростта и Българската армия - 6 май, Гергьовден - бе осветен нов параклис „Св. Георги Победоносец“, построен в двора на Националната служба по сигурност.

Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, освети параклиса с водосвет и се помоли, светецът воин Георги да закриля, помага и напътства хората, които се грижат за спокойствието на българските граждани.

Заедно с владиката в молитвеното последование взеха участие архимандрит Герасим - главен секретар на Светия Синод, архимандрит Алексий - ефимерий на Драгалевския манастир и член на Софийския епархийски съвет, ик. Николай Николов - предстоятел на старинния храм „Света Петка“, и митрополитският протодякон Иван Петков.

На освещаването присъстваха президентът на Република България Росен Плевнелиев, личният и ръководен състав на службата: началникът - генерал-лейтенант д-р Ангел Антонов, неговите заместници – полковник Красимир Станчев и полковник Юлиан Харалампиев, началници на структурни звена, офицери, сержанти, служители и ветерани.

Бившите началници на НСО генерал-лейтенант Румен Миланов и генерал-лейтенант Димитър Владимиров също уважиха събитието.

В края на последованието Браницкият епископ Григорий поздрави всички военнослужещи, служители и гости от името на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, и каза: “Този малък храм отваря двери, за да е достъпен за всички благочестиви християни. Нека Бог запази и утвърди този храм во-веки веков и до свършека на света! Нека пази от беди и злощастия всички служители на Национална служба за охрана, които като част от христолюбивото българско войнство да се обръщат към закрилника на всички воини - великомъченика св. Георги!“ Владиката завърши словото си, като отправи благопожелание: „Божият благослов и милост да се излеят върху всички военнослужещи, цивилни служители и ветерани от Националната служба за охрана!"

С п р а в к а:

През 2013 г. на Димитровден, в двора на НСО бе положен основен камък за изграждане на параклис, посветен на свети Георги Победоносец и заедно с това официално бе дадено началото на дарителска кампания за набиране на средства за построяването му и за изграждане монумент на загиналите при изпълнение на служебния си дълг служители.

Текст: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »