ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на гр. Генерал Тошево

29 януари 2010 21:58, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храм "Св. Димитрий Солунски"

На 29 януари 2010 г. - Пренасяне мощите на св. Игнатий Богоносец - Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил отслужи архиерейска света Литургия в храм „Св. вмчк Димитрий Солунски” - гр. Генерал Тошево.

Въпреки мразовитото време и минусовите температури, жителите на града присъстваха на празничната служба.

В светата Литургия взеха участие: иконом Стоян Стоянов – архиерейски наместник на гр. Добрич, архимандрит Лонгин Лачев, свещеници от околията. Сред официалните гости бе и кметът на община Генерал Тошево, г-н Димитър Михайлов. Той поздрави присъстващите с празника, като им честити и 50-годишнината от обявяването на Генерал Тошево за град.

След светата Литургия бе отслужен и празничен водосвет.

Кратка история по повод годишнината на гр. Генерал Тошево.

На заседание на Министерския съвет на Царство България от 19 септември 1941 г. е решено да се дадат нови имена на железопътните гари в Добруджа и Македония. По линията Ботево - Кардам са посочени новите имена на гарите. Старото име на гара Касъм да се смени на Генерал Тошев.

Мотивът е, че командвал Трета българска армия в епичните боеве в Добруджа през 1916 година. Това решение на Министерския съвет предопределя няколко месеца по-късно смяната на името на околийския център Касъм. Със заповед 2191 от 27 юни 1942 г. е решено "с. Касъм да се преименува Генерал Тошево". Още тогава са заложени две имена - гарата е Генерал Тошев (тя носи и до днес това име), а селото - Генерал Тошево. С указ 38 от 30 януари 1960 г. (обнародван в "Държавен вестник" на 2 февруари) село Генерал Тошево е обявено за град със същото име.

Проповед на митрополит Кирил:

Слово на г-н Димитър Михайлов:

Празничен Водосвет:

Текст и снимки: Борислав Стоев
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Посрещане на митрополит КирилПосрещане на митрополит КирилДуховницитеМиряните"Царю небесний утешителю"Варненски и Великопреславски митрполит д-р КирилЕвангелско четивоВелик входОфициалните гости"Тело Христово"Тело ХристовоТело ХристовоТържествен водосветТържествен водосветПоздрав към присъстващитег-н Димитър МихайловГенерал ТошевоГенерал ТошевоГенерал Тошево

Аудио

Празник на гр. Генерал Тошево

« предишна новинаследваща новина »