ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на гр. Генерал Тошево

29 януари 2010 21:58, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храм "Св. Димитрий Солунски"

На 29 януари 2010 г. - Пренасяне мощите на св. Игнатий Богоносец - Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил отслужи архиерейска света Литургия в храм „Св. вмчк Димитрий Солунски” - гр. Генерал Тошево.

Въпреки мразовитото време и минусовите температури, жителите на града присъстваха на празничната служба.

В светата Литургия взеха участие: иконом Стоян Стоянов – архиерейски наместник на гр. Добрич, архимандрит Лонгин Лачев, свещеници от околията. Сред официалните гости бе и кметът на община Генерал Тошево, г-н Димитър Михайлов. Той поздрави присъстващите с празника, като им честити и 50-годишнината от обявяването на Генерал Тошево за град.

След светата Литургия бе отслужен и празничен водосвет.

Кратка история по повод годишнината на гр. Генерал Тошево.

На заседание на Министерския съвет на Царство България от 19 септември 1941 г. е решено да се дадат нови имена на железопътните гари в Добруджа и Македония. По линията Ботево - Кардам са посочени новите имена на гарите. Старото име на гара Касъм да се смени на Генерал Тошев.

Мотивът е, че командвал Трета българска армия в епичните боеве в Добруджа през 1916 година. Това решение на Министерския съвет предопределя няколко месеца по-късно смяната на името на околийския център Касъм. Със заповед 2191 от 27 юни 1942 г. е решено "с. Касъм да се преименува Генерал Тошево". Още тогава са заложени две имена - гарата е Генерал Тошев (тя носи и до днес това име), а селото - Генерал Тошево. С указ 38 от 30 януари 1960 г. (обнародван в "Държавен вестник" на 2 февруари) село Генерал Тошево е обявено за град със същото име.

Проповед на митрополит Кирил:

Слово на г-н Димитър Михайлов:

Празничен Водосвет:

Текст и снимки: Борислав Стоев
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Посрещане на митрополит КирилПосрещане на митрополит КирилДуховницитеМиряните"Царю небесний утешителю"Варненски и Великопреславски митрполит д-р КирилЕвангелско четивоВелик входОфициалните гости"Тело Христово"Тело ХристовоТело ХристовоТържествен водосветТържествен водосветПоздрав към присъстващитег-н Димитър МихайловГенерал ТошевоГенерал ТошевоГенерал Тошево

Аудио

Празник на гр. Генерал Тошево

« предишна новинаследваща новина »