ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

6 май - Православната Църква чества св.вмчк Георги Победоносец и Преполовение

07 май 2015 15:42, Пловдивска митрополия
Преполовение в Асеновград

На 6 май светата Православна Църква чества деня на светия великомъченик Георги Победоносец, както и Преполовение, който е между Възкресение Христово и Петдесетница.

С тържествен камбанен звън Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай бе посрещнат в храм „Св.Богородица – Благовещение” в Асеновград, където възглави светата Божествена Литургия.

С архиерея съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, протойерей Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев - архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия и свещеници от града.

Песнопенията изпълни митрополитският хор ”Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

След отслужването на божествената света Литургия по традиция в литийно шествие Чудотворната икона на Пресвета Богородица - „Пътеводителка”, носена на ръце и следвана от множество миряни, се отправи към светата Бачковска обител - ”Успение Богородично”. Светинята бе придружавана от духов оркестър от Пловдив, военнослужещи от военното формирование 24490 Асеновград, кметът на Асеновград г-н Емил Караиванов, деца от Обединен детски комплекс „Васил Левски”, деца от формация „Надежда Хвойнева”.

Там светинята бе посрещната от манастирското братство начело с Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Яков и игумена на манастирската света обител Негово Високопреподобие архимандрит Симон.

В двора на манастира Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай извърши водосвет.

Архиереят приветства всички с пасхалния поздрав: ”Христос Воскресе!” и в словото си към миряните се обърна с думите: ”В днешния благодатен ден Преполовение, светата Църква изправя пред нашия духовен взор дивен Божий угодник, когото нашият верен православен народ почита, славослови и молитвено призовава за благодатно застъпничество пред Всеподателя Бога - св. вмчк Победоносец Георги. Поздравявам всички войни, които денем и нощем в мирно време бдят на своя пост, за да пазят скъпото ни Отечество от видими нападатели и врагове. България ще пребъде, докато в нея е живо светото Православие, духът на православната вяра и верният православен народ. България ще пребъде, докато има христолюбиво воинство. Колко си приличат тези две институции! Светата Църква бди над духовното пространство на Отечеството ни, тя пази духовната атмосфера на този народ от невидими врагове, а христолюбивото войнство бди за мира, за свободата, за спокойствието, за благоденствието на нашето скъпо Отечество България.

И тази година имахме духовното щастие, предвождани от Божията Майка – „Пътеводителка” да се докоснем с душа и сърце до нейния свещен, чудодеен образ, знаейки, че тя е надежда на безнадеждните, че тя е кърмителка на гладните, че тя е утеха на наскърбените, че тя е изцерение на болните, че тя е спасение за верните. Отново и отново възкликваме из дълбините на душите и сърцата си към Богоматер : „Всичкото си упование възлагаме на тебе, Майко Божия, пази ни под твоя покров!”

Множество богомолен народ се стичаше в обителта в този ден, за да се поклони на двете чудотворни икони с образите на Божията Майка - Бачковската и Асеновградската и да вземе участие в това дивно тържество.

Многолетствие провъзгласиха митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/904-06052015g-prepolovenie--arhiereiska-sveta-liturgiya-v-hram--sv-bogoroditza-blagoveshtenie--gr-asenovgrad--litiino-shestvie-s-chudotvornata-ikona-na-sv-bogoroditza-q-patevoditelka-q-do-bachkovskata-sv-obitel-.html

 

 

Снимки

Преполовение в АсеновградПреполовение в АсеновградПреполовение в АсеновградПреполовение в АсеновградПреполовение в АсеновградПреполовение в АсеновградПреполовение в АсеновградПреполовение в АсеновградПреполовение в АсеновградПреполовение в АсеновградПреполовение в АсеновградПреполовение в АсеновградПреполовение в Асеновград
« предишна новинаследваща новина »