ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЛОВО на БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ по случай 6 май - Деня на храбростта и Българската армия

07 май 2015 16:00, Българска Патриаршия
Негово Светейшество Българският патриарх НЕОФИТ

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Уважаеми господин Президент на Република България и върховен главнокомандващ въоръжените сили,

Уважаеми господин Министър на отбраната,

Уважаеми господин Началник на отбраната,

Уважаеми господа офицери, сержанти и войници,

Ваши Превъзходителства,

Уважаеми представители на българската държавност,

Обични в Господа братя и сестри,

Стародавна и осветена от славното минало на нашия народ традиция повелява, в деня на църковната прослава на светия великомъченик Георги – Победоносния воин на нашия Господ и Спасител Иисус Христос – да се извършва освещаване на знамената на бойната слава на Българската армия. Изпросвайки по този начин и Божията милост и подкрепа за православното наше войнство, отдаващо живота си за опазването на мира и сигурността на нашата Родина, на живота и честта на нашите сънародници.

Вековната християнска история на народа ни е ярко свидетелство за упованието на българското войнство в Бога, от Когото идва и всяка сила и всяка мощ; за вярата ни в Христа Спасителя, водила не само чествания днес от Църквата Христов воин и мъченик свети Георги, но и стотици и хиляди знайни и незнайни воини, отдавали и отдаващи и днес живота си за слабите и беззащитните свои братя по вяра и род.

Възлюбени и от Бога благословени защитници на нашата скъпа Родина,

Като отбелязваме днес, заедно с целия български народ, деня на Храбростта и на славната Българска армия, нека в единомислие измолим от Всеподателя Бога мирни и благословени дни и години за нашия народ и държава. Нека това поръсване с осветената чрез Божията благодат вода на бойните знамена бъде видим знак за Божията помощ и подкрепа към всички вас, които сте посветили живота си във войнско служение на род и Родина! Нека тези знамена-светини на българската войнска слава и бойна храброст и занапред сигурно да водят и да закрилят както вас, така и всеки православен българин, милеещ за своето Отечество! Стойте твърдо във вярата на своите славни и достохвални предци и всякога се уповавайте на Господа, Който казва, че „никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели” (Иоан 15:13).

Благодатта и мирът на нашия Господ Иисус Христос да бъдат с всички вас!

Честит и благословен празник! Христос воскресе!

~~~~~~~~

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, прочетено на водосвета за освещаването на бойните знамена, София, Гергьовден, 6 май 2015 г.

Снимка: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »