ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

3 май - Съборна света Литургия в катедралния храм на Варна - С ПОДРОБЕН ФОТОРЕПОРТАЖ

07 май 2015 16:04, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Съборна света Литургия в катедралния храм на Варна

Със съборна света Литургия в катедралния храм на Варна завършиха на 3 май празненствата в памет на св. равноапостолен цар-покръстител Борис I - Михаил, по повод 1150-годишнината от Покръстването на българския народ и 1145 години от основаването на светата Българска православна църква. Варненското свещенство и богомолен народ, начело с епархийския си митрополит Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, посрещнаха Негово Светейшество Българския патриарх Неофит с кордон кадети от Военноморските сили, строени по цялото протежение на алеята от сградата на Митрополията до централния вход на катедралата, и военна духова музика. Предстоятелят на Българската православна църква посещава за първи път древлепросиялата епархия след интронизацията на митрополит Йоан на Варненската катедра.

В светата Литургия, оглавена от епархийския митрополит, съслужиха: Негово Преосвещенство Блудански еп. Николай от Антиохийската патриаршия, Пелски архиепископ Филумен от Йерусалимската патриаршия, Негово Блаженство Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, Московска патриаршия, Тианетски и Пшав- Хевсуретийски еп. Михаил от Грузинската патриаршия, Врански еп. Пахомий от Сръбската патриаршия, Галацки архиепископ Касиян от Румънската патриаршия, Арсинойски епископ Нектарий от Кипърската архиепископия, Еласонски митрополит Харитон, Люблински и Холмски архиепископ Авел от Полската архиепископия, Бероунски архиепископ Йоаким от Чешката архиепископия, Аргирокастроски митрополит Димитрий от Албанската архиепископия, както и високопреосвещените митрополити на Българската православна църква Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил и Неврокопски Серафим, преосвещените Адрианополски еп. Евлогий и Браницки еп. Григорий, архим. Герасим, архим. Филип, архим. Теоктист, архим. Атанасий Султанов, ик. Славчо Проданов, прот. Дончо Александров, прот. Кирил Дидов и храмовото свещенство, протодякон Иван Петков, протодякон Йержи Димитрук (Полска архиепископия), дякон Васил Танев, дякон Мотреа Александру (Кипърска архиепископия).

За стройния ред на богослужбата както днес, така и на празничната св. Литургия в Плиска, се грижеше преосвещеният Знеполски еп. Арсений.

В края на Литургията патриарх Неофит се обърна към духовенството и народа, изпълнил до краен предел катедралния храм, като каза, че Бог избира велики личности, които са повикани със своето дело и живот да издигнат поверения им от Бога народ на по-високо стъпало в духовното му развитие; такава личност безспорно е светият благоверен равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител, в чието сърце Господ запалил светлината на вярата и чрез него явил спасителната Христова благодат на целия български народ. И като благодари на представителите на Поместните църкви за съборното съслужение и сърдечните братски приветствия и на митрополит Йоан за добрата организация на тържествата и топлото гостоприемство, отправи към равноапостолния покръстител молитва: «Свети благоверни царю Борисе, застанал пред престола на Всевишния, моли Христа Бога да дарува на народа ни мъдрост и сила, а на нас, молещи теб, спасение на душите ни!»

Богослужбата украсиха смесеният хор на патриаршеския храм-паметник „Св. Александър Невски” с диригент доц. Д. Димитров и сборна група певци от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”.

Митрополит Йоан изрази още веднъж своята „духовна в Христа радост от братското общение и от засвидетелстваните от всички нас вярност към светото Православие и към заветите на нашите предци. Изминалите дни бяха дни на радост и на благодарност към Всеподателя Бога за изобилно даруваната от Него благодат над родната ни Църква и над благочестивия ни православен народ, и наше общо свидетелство за нашето в Христа Бога единство”. Високопреосвещеният митрополит каза още, че „провеждането на настоящите тържества именно в богохранимата ни Варненска и Великопреславска епархия беше чест за епархията и повод за духовна радост както за мен, като епархийски архиерей, така и за освещения клир и църковното изпълнение на епархията. Да даде Бог, щото това единство във вярата и в изповядването на Сина Божи да пребъдва и занапред, та – всякога в единомислие и с богопросветен ум – всички ние, клир и миряни на светата Българска православна църква – Българска Патриаршия, да оставаме верни свидетели на Възкръсналия от мъртвите и благовестители на Неговото Евангелие”.

Митрополит Йоан изказа най-сърдечни топли благодарности от името на всечестния клир на Варненска и Великопреславска епархия, църковното изпълнение и ръководството на града към Светейшия патриарх Неофит, че в този ден е с всички тях. „Вашето присъствие е много важно за укрепването на вярата на нашия скъп народ. Защото там, където е Патриархът, там е и светата Църква”. Благодари на високопреосвещените митрополити членове на Светия Синод, на игумените на ставропигиалните манастири, гостите от цялата Църква, Софийската Духовна Семинария и хора на ПКСХП «Св. Александър Невски», на всички, които са подпомогнали провеждането на празниците, на кмета, областния управител, Военноморския флот, ръководствата на училищата, децата и младежите - за доброто сътрудничество и на всички, които са съдействали за доброто провеждане на тържествата. Най-вече благодари на представителите на Поместните православни църкви: на Константинополската патриаршия - митрополит Андрей, на Антиохийската патриаршия - епископ Николай, на представителите на Йерусалимската патриаршия - архиепископ Теофилакт и архиепископ Филумен. Със специални думи Негово Високопреосвещенство изрази своята благодарност и отношение към Негово Блаженство Онуфрий, митрополит Киевски и на цяла Украйна, като каза: «Ваше блаженство, с чувство на най-дълбоко и искрено почитание към Вашата личност, като официален представител на Московската патриаршия и предстоятел на каноничната Украинска православна църква.... Изживяваме онова, което се случва в Украйна и Ви уверяваме, че ние винаги сме възприемали Руската православна църква като голяма част от Тялото Христово, и че, бидейки в този град, свързан с руската духовност, никога не можем да бъдем безразлични към случващото се във Вашия диоцез. Надяваме се и се молим, мирът и любовта, църковността и вярата да надмогнат всяко зло. Бог да помага в преодоляването на злощастния разкол, който раздира паството на православния украински народ. Ние, като представители на БПЦ, много добре знаем каква дълбока рана е разколът и какви щети нанася той на Тялото Христово. Нека Бог Ви подкрепя благодатно и подпомага духовно в това тежко изпитание!»

Митрополит Йоан благодари също така на представителите на Сръбската патриаршия - митрополит Пахомий, на Румънската патриаршия - архиепископ Касиан, на Грузинската патриаршия в лицето на епископ Николай, на Кипърската архиепископия - епископ Нектарий, на Атинската архиепископия - митрополит Харитон, на Полската архиепископия - архиепископ Авел, на Чешката архиепископия - архиепископ Йоаким, на Албанската архиепископия - митрополит Димитриос, и на всички варненци, като благопожела от сърце всяко добро от Господа и: «Бог на мира и любовта, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас и да ни укрепява в единството, мира и любовта!»

Последва прием за официалните гости в приемния салон на Варненска митрополия.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

В очакване на патриарха В очакване на патриарха Съборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаВарненска и Великопреславска митрополияСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаВ храмаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на ВарнаСъборна света Литургия в катедралния храм на Варна
« предишна новинаследваща новина »