ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Доростолския митрополит Амвросий при посрещането му в престолния град Силистра

31 януари 2010 12:26, Българска Патриаршия
Доростолски митрополит Амвросий

Вие изслушахте посланието на Свещения събор – Светия Синод на БПЦ, во главе с Негово Светейшество Българския патриарх Максим, с което ме представи пред боголюбивия клир и паство на богодаруваната ми Доростолска епархия, като неин избран и утвърден Доростолски митрополит.

Идвам при вас възлюбени в Господа отци, братя и сестри, с огромна духовна радост и отеческа любов.

Ето, при влизането в храма приех отличията на архипастирското служение: мантията – дрехата на самоотречението и послушанието към Пастиреначалника Господа Иисуса Христа, короната – Христовия венец, и жезъла – символа на духовната власт като апостолски приемник.

По великата Божия милост на мен се падна жребият да продължа делото на блаженопочиналия мой предшественик митрополит Иларион и на всички архиереи, които преди него се потрудиха за възстановяването и устройването на Доростолска епархия.

В тази нелека задача ще се надявам както на всесилната Божия десница, така и на почитаемия Епархийски съвет, енорийските свещеници, на служителите при светата Митрополия и на всички вас, братя и сестри, защото делото е общо и изисква усилията на цялата епархия.

В изпълнението на моите обязаности като епархийски архиерей ще разчитам и на помощта и подкрепата на представителите на държавната власт – депутати, областна управа, общински съветници, кметове и кметски наместници. Още от дълбока древност Църквата е радувала за симфония, т. е. съзвучие, във взаимоотношенията между държавната власт и Църквата. Аз вярвам, че тук между държавната власт и светата митрополия такава симфония има и тя ще продължи да се задълбочава и развива.

Като благодаря всесърдечно на епархийските избиратели за техния вот и доверие и на всички вас, които изразихте добрите си чувства към мое смирение, с отеческа обич в Господа ви благославям: „Благодатта на Господа нашего Иисуса Христа, и любовта на Бога и Отца, и общуването на Светия Дух да бъде с всички вас” (2Кор. 13:13) Амин.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Слово на Доростолския митрополит Амвросий

« предишна новинаследваща новина »