ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Православното предаване "Таворска светлина" с гост проф. Тотю Тотев

31 януари 2010 19:40, Варненска и Великопреслaвска митрополия
проф. Тотю Тотев

В предаването "ТАВОРСКА СВЕТЛИНА" тази неделя гостува проф. Тотю Тотев. Темата на поредното неделно издание бе посветена на „Св. Три светители - покровители на богословието и града ни” и празника на

едноименния храм в гр. Шумен.

Проф. Тотю Тотев е доктор на историческите науки (археолог и историк на изкуството – медиевист). Завършил е теология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1956 г. Повече от 30 години работи в Българската академия на науките (Археологическия институт, филиала в Шумен), като научен и старши научен сътрудник по средновековна археология. Ръководил е археологически разкопки и проучвания в първите ни столици Плиска, Велики Преслав и на други паметници от епохата на Първото българско царство. Особено важни са приносите му в изучаване на преславската художествена култура и старобългарското материално и духовно творчество през IХ-Х век. От 1990 г. е университетски професор и чете лекции по библейска и църковна археология, християнско изкуство, средновековна българска култура и история на Византия в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. От 1992 до 1995 г. е декан на Факултета по българска филология, история и теология, а от 1996 до 2000 г. – ректор на Шуменския университет. Понастоящем освен в Шумен чете лекции по църковна археология и християнско изкуство в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в свободния университет във Варна „Черноризец Храбър“. Автор е на десет монографии и над двеста студии и статии, отпечатани в престижни научни поредици на нашата и чуждестранната периодика.

С благословението на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил православното предаване "ТАВОРСКА СВЕТЛИНА" се излъчва всяка неделя от 13,00 ч. по местната кабелна телевизия в гр. ШУМЕН - 6ТВ, със собственик и управител г-н Николай Николов. Предаването се осъществява от неговия автор и водещ отец Васил Димитров Василев, енорийски свещеник при храм "Св. Три светители" гр. Шумен, и журналисти от медията.

Авторът и водещ на предаването има амбицията да информират зрителите за събитията от православния свят, страната и Варненската и Великопреславска богохранима епархия, да разкриват истините на Православието и да показват живота и мирогледа на православния християнин.

Целта на предаването е духовното преобразяване на неговата аудитория и утвърждаването ú в моралните християнски ценности.

Текст и снимки свещ. Васил Василев
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Православното предаване "Таворска светлина" с гост проф. Тотю Тотев

« предишна новинаследваща новина »