ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване на св. мчк Трифон

31 януари 2010 20:33, Софийска митрополия
Св. мчк Трифон

На 1 февруари Православната ни Църква чества паметта на св. мчк Трифон. Божият угодник е роден в град Апамия, Фригия, в Мала Азия. Той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. По времето на гоненията срещу християните при римския император Траян Деций (249-251) верният Христов последовател е арестуван, подложен е на мъчения и поради това, че отказал да се отрече от християнската вяра, бил посечен с меч. Това станало през 248 година.

В Софийска епархия няколко църкви имат в св. антиминс частица от мощите на св. мъченик. Една от тях е църквата „Св. Пантелеймон” в кв. "Бояна". Предстоятелят на храма иконом Васил Иванов от близо три десетилетия на този ден отслужва празнична св. Литургия и извършва ритуала „зарязване". Той разказва, че тази традиция в енорията е започнала през миналия век, когато членове на лозарско сдружение „Св. Трифон” се събират на този ден и отбелязват своя професионален празник, като преди всичко молитвено участват в св. богослужба и след това извършват обреда по зарязването на лозите. Денят на св. мчк Трифон започва да се чества у нас като професионален празник на лозаря от 1962 г.

Отец-предстоятелят и църковното настоятелство на боянския храм „Св. Пантелеймон” отправят покана към християните да вземат молитвено участие в празничното богослужение, след което ще се освети и раздаде празнично ястие.

+++

По българските земи св. Трифон се смята за покровител на лозарството и винарството. Наречен е Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато се започва резитбата на лозята.

Отбелязването на Трифон Зарезан носи белезите на преход в аграрната дейност от зима към пролет. В обредността на празника се преплитат различни култови практики, но българският народен календар го чества с типичните ритуални действия: стопаните отиват при лозниците, прекръстват, вземат косерите и от три главини отрязват по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат лозите с донесено вино. Този ритуал се нарича „зарязване". След това започва общо угощение.

Текст: Весела Игнатова
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Честване на св. мчк Трифон

« предишна новинаследваща новина »