ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване на св. мчк Трифон

31 януари 2010 20:33, Софийска митрополия
Св. мчк Трифон

На 1 февруари Православната ни Църква чества паметта на св. мчк Трифон. Божият угодник е роден в град Апамия, Фригия, в Мала Азия. Той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. По времето на гоненията срещу християните при римския император Траян Деций (249-251) верният Христов последовател е арестуван, подложен е на мъчения и поради това, че отказал да се отрече от християнската вяра, бил посечен с меч. Това станало през 248 година.

В Софийска епархия няколко църкви имат в св. антиминс частица от мощите на св. мъченик. Една от тях е църквата „Св. Пантелеймон” в кв. "Бояна". Предстоятелят на храма иконом Васил Иванов от близо три десетилетия на този ден отслужва празнична св. Литургия и извършва ритуала „зарязване". Той разказва, че тази традиция в енорията е започнала през миналия век, когато членове на лозарско сдружение „Св. Трифон” се събират на този ден и отбелязват своя професионален празник, като преди всичко молитвено участват в св. богослужба и след това извършват обреда по зарязването на лозите. Денят на св. мчк Трифон започва да се чества у нас като професионален празник на лозаря от 1962 г.

Отец-предстоятелят и църковното настоятелство на боянския храм „Св. Пантелеймон” отправят покана към християните да вземат молитвено участие в празничното богослужение, след което ще се освети и раздаде празнично ястие.

+++

По българските земи св. Трифон се смята за покровител на лозарството и винарството. Наречен е Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато се започва резитбата на лозята.

Отбелязването на Трифон Зарезан носи белезите на преход в аграрната дейност от зима към пролет. В обредността на празника се преплитат различни култови практики, но българският народен календар го чества с типичните ритуални действия: стопаните отиват при лозниците, прекръстват, вземат косерите и от три главини отрязват по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат лозите с донесено вино. Този ритуал се нарича „зарязване". След това започва общо угощение.

Текст: Весела Игнатова
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Честване на св. мчк Трифон

« предишна новинаследваща новина »