ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на Кремиковския манастир

08 май 2015 11:57, д-р Десислава Панайотова
Иконата на св. вмчк Георги Победоносец

На 6 май в Кремиковския манастир беше отслужена тържествена св. Литургия от прот. Серафим Янев по случай храмовия празник на старинната манастирска църква „Св. Георги“. Литургията се отслужи в по-големия манастирски храм „Покров Богородичен“, който беше изпълнен с множество вярващи. След раздаването на нафората беше организирана лития с храмовата икона на св. Георги Победоносец (осветена на Св. Гора), която обиколи старинния храм „Св. Георги“. В литията се включиха и танцови състави от други православни държави (Гърция и Румъния), които бяха дошли да вземат участие в Международния фестивал „Гергьовско веселие“. Литията се отправи към сцена в подножието на манастира, на която беше извършен водосвет за здраве и спасение на богомолния народ, а след това иконата на св. Георги беше върната в манастирския храм „Покров Богородичен“, където вярващите й се покланяха с усърдие и любов в Господа. В двора на манастира прот. Серафим Янев отслужи параклис и освети корбан (тази година постен, тъй като Гергьовден е в сряда) и хлябовете, донесени от вярващите, а след това бяха извършени две кръщенета. През цялото време към манастира се стичаха множество хора, дошли да отдадат почитта си към св. Георги и да измолят от него здраве и благословение.

След литията и водосвета в подножието на манастира се проведе Фестивалният концерт на Международния фолклорен фестивал „Гергьовско веселие“, организиран от НЧ „Светлина“ - кв. „Кремиковци”, в който танцови трупи от различни държави представяха народните си танци.

Празничната благодат изпълваше с радост вярващите, потърсили молитвеното застъпничество на светия великомъченик Георги Победоносец. По неговите молитви Бог да излее преизобилната си милост върху всички нас! Амин.

Текст: Пенка Христова
Снимки: Владислав Горанов, Пенка Христова

 

 

Снимки

Св. ЛитургияСв. ЛитургияИкона на св. Георги в стария храмСтарият храм "Св. вмчк Георги" на Кремиковския манастирНа празникаОсвещениеПразничната литияПразничната литияНово православно християнчеПразничната литияГергьовден в Кремиковския манастирВодоосвещението, отслужено от прот. Серафим ЯневСв. Георгие, моли Бога да се спасят нашите души!
« предишна новинаследваща новина »