ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Добруджа посреща своя архиерей - обновено със снимки

31 януари 2010 22:55, Доростолска митрополия
Посрещане в Айдемир

В събота, 30 януари, деня, в който св. ни Църква чества паметта на св. Три светители, новоизбраният светител на Доростолската катедра - Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий, се насочи към своята катедра – Силистра. Той отпътува в 10 ч. от София, придружаван от игумена на Лопушанския манастир високопреподобния архим. Йоан, архиерейския наместник на Берковица св. ик. Петър Петров и свещениците от Монтана прот. Николай Митов и ик. Емил Ангелов.

Преминавайки през почти цяла България, делегацията се насочи към границите на Доростолска епархия. Църковната традиция повелява новоизбраният митрополит да се посреща на границата на епархията. В изпълнение на това правило представителна църковна делегация от клирици на епархията, водена от протосингела на Доростолска митрополия ст. ик. Добри Чаков, очакваше Негово Високопреосвещенство в граничното село между Русенска и Доростолска епархия - с. Гарван. След като посрещна Негово Високопреосвещенство, делегацията се насочи към с. Айдемир, където на центъра, в очакване на новия си митрополит, въпреки лошото време, се бяха събрали многобройни жители.

Да посрещне високите гости, беше дошъл епархийският съветник и енорийски свещеник на селото прот. Георги Попов, който приветства митрополит Амвросий. Жени в народни носии поднесоха пита с хляб и сол в израз на любов към новия си архиерей. Всички синовно взеха благословение.

Това бе първото населено място в Доростолска епархия, което новоизбраният митрополит посещава. Той се обърна към присъстващите със слово, в което изтъкна, че както на небето Света Троица е единна, така и тук на земята има единство на трите елемента на Църквата – епископат, свещенство и богомолен народ. От името на айдемирци приветствие отправи прот. Георги Попов. Голяма беше и радостта на жителите на селището, че отново имат свой архиерей.

След това кортежът се насочи към престолния град Силистра. Градът посрещна пристигащите приветлив и празнично украсен. Там колоната се насочи към катедралния храм „Св. ап. Петър и Павел”. За да посрещнат митрополит Амвросий, там бяха дошли членовете на Доростолския епархийски съвет и многобройни представители на местната и държавна власт.

Много гости от страната и чужбина бяха дошли да почетат новия митрополит, сред които представители на братската и съседна Румънска православна църква в лицето на епископа на Слобозия и Кълъраш Винченциу с архиерейските си наместници Василе-Еуджен Барз (гр. Кълъраш) и Богдан-Йонуц Станку (гр. Урзичен), а от България: епископ Теодосий – игумен на Троянския ставропигиален манастир с братя от обителта, епископ Борис – игумен на Бачковския ставропигиален манастир, църковна делегация от Русенска митрополия. В празнично свещеническо одеяние, с цветя в ръце в очакване бяха голяма част от свещенослужителите на епархията. Радост се четеше в техните лица, че имат честта да посрещнат избрания от тях митрополит – гласът на богомолния народ и свещенството стана реалност.

Тържествен камбанен звън изпълни града като символ на духовната радост на Доростолската епархийска църква, че намери своя достоен архиерей. Знаменателна беше тази среща на митрополит Амвросий с катедралния си храм и неговото изпълнение, в който той ще отправя в бъдеще своите молитви за благопреуспяването на силистренци и целия ни православен български народ. Катедралният клир радушно посрещна своя архипастир, като пред храма той беше облечен в архиерейски одежди и му беше връчен жезълът – символ на поемането на властта в епархията. Митрополитът при тържествено пеене на „Владику и священноначалника…” пристъпи в храма и зае своя митрополитски престол, който от днес вече не е вакантен.

Храмът беше изпълнен с многоброен народ, стекъл се да присъства на първото богослужение на новия си митрополит. Отслужена бе тържествена възкресна вечерня, възглавена от епархийския архиерей в съслужение с духовенството от епархията и гостите. Високопреподобният архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия и пратеник на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Светия Синод, прочете Послание до миряните и духовенството на Доростолска епархия, в което Светият Синод ги призовава отсега нататък да припознават като свой законен епархийски архиерей Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий, като му съдействат със своята „синовна любов, преданост, почитание, уважение и послушание”, за да може да се превърне той в един истински и любещ техен духовен отец. (Публикуваме посланието тук: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=17308 ) Приветствие към митрополит Амвросий от името на Видинския митрополит Дометиан отправи архимандрит Йоан, игумен на Лопушанския манастир. Накрая митрополит Амвросий се обърна към официалните лица, клира и вярващите от Доростолска епархия, в което им благодари за оказаното доверие и обеща да направи всичко за духовното издигане на епархията. Той призна, че има голяма отговорност след достойното служение на приснопаметния митрополит Иларион, но изтъкна, че с помощта на Бога, духовенството и миряните се надява да се справи с нелеката задача. (Пълния текст можете да прочетете тук: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=17312 )

След края на приветствията Негово Високопреосвещенство припомни делото на незабравимия първи митрополит на възстановената Доростолската катедра Иларион и прикани присъстващите по стара традиция да излязат при гроба на приснопаметния митрополит, за да се отслужи трисагий на гроба му.

След това митрополит Амвросий и всички официални лица се насочиха към новия и благолепен митрополитски дом, където той беше въведен във владение. Там приветствено слово от името на Доростолския епархийски съвет произнесе прот. Георги Попов, а ключовете от архиерейския дом бяха връчени от протосингела ст. ик. Добри Чаков.

Текст и снимки: Милен Бакалов
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Посрещане в АйдемирПосрещане в АйдемирМитрополит Амвросий държи реч в АйдемирАйдемир - посрещане с хляб и солПосрещане пред катедралния храм в СилистраНегово Високопреосвещенство на архиерейския тронПриветствия на миряниЧаст от свещеницитеЧаст от свещеницитеХрамътПо време на вечернятаПо време на вечернятаПо време на вечернятаЖени в народни носии и игуменката на Айдемирския манастирПетохлебиеПетохлебиеЧетенето на Акта и Посланието на Св. СинодЧетенето на Акта и Посланието на Св. СинодЧетенето на Акта и Посланието на Св. СинодЧетенето на Акта и Посланието на Св. СинодВръчването на Акта и Посланието да се съхраняват за вечен споменПриветствие на архим. ЙоанРеч на митрополит АмвросийРеч на митрополит АмвросийРеч на митрополит АмвросийРеч на митрополит АмвросийВръчване на митрополитската камилавкаТрисагий на гроба на приснопаметния митрополит ИларионТрисагий на гроба на приснопаметния митрополит ИларионТрисагий на гроба на приснопаметния митрополит ИларионТрисагий на гроба на приснопаметния митрополит ИларионПред митрополитския домМитрополитският домВръчване на посохаВръчване ключовете на дома и въвеждане във владениеВръчване ключовете на дома и въвеждане във владениеВръчване ключовете на дома и въвеждане във владениеРеч пред архиерейския домПосрещане на гостите в архиерейския домМитрополит Амвросий, епископ Теодосий с братя на Троянския манастир, протосингелът ставроф.ик. Добри Чаков, архим. ЙоанОфициалната вечеря

Аудио

Добруджа посреща своя архиерей - обновено със снимки

« предишна новинаследваща новина »