ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богослужебна прослава на св. Новоселски мъченици

09 май 2015 21:11, Ловчанска митрополия
Богослужебна прослава на св. Новоселски мъченици

Този ден е светъл за цялата ни Българска Православна Църква, но още повече за християните потомци на тези, които просияха в сонма на Божиите светии – Новоселските новомъченци.

За да отслужи св. Литургия и увеличи духовната радост на своите епархиоти с архиерейското си присъствие в Новоселския манастир „Св. Троица“ пристигна Ловчанският митрополит Гавриил. Тук той бе посрещнат от игумена на Троянската света обител Велички епископ Сионий, дошъл тук за празника, игумена на Новоселския манастир йеромонах Илия и многобройно духовенство и миряни.

След светата Литургия владиката в словото си към вярващите припомни подвига на Новоселските мъченици и каза още, че трябва да обърнем внимание на тяхната икона, защото на нея са изобразени освен тези, чиито имена знаем, но и още много други, които са пострадали за вярата, но чиито имена са останали неизвестни нам.

Владиката каза още, че не трябва да се забравя турското робство, както се правят опити от мнозина да подменят историческата истина като говорят за турско присъствие. Събитията от този мрачен период красноречиво показват какво е било истинското положение тогава.

След това бе извършена лития с иконата на св. Новоселски мъченици до центъра на град Априлци, където митрополит Гавриил отслужи водосвет и поздрави жителите и гостите на града с празника.

 

 

Снимки

Богослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченициБогослужебна прослава на св. Новоселски мъченици
« предишна новинаследваща новина »