ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Браницкият еп. Григорий възглави тържествената св. Литургия на храмовия празник на столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" (обновено)

11 май 2015 16:30, Софийска митрополия
Храм "Св. св. Кирил и Методий" - София

На 11 май 2015 г., с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, тържествената св. Литургия за храмовия празник на столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" бе оглавена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит.

На владиката съслужиха архим. Теофан, храмовото духовенство в лицето на председателя на храма ик. Александър Георгиев, свещ. Стилиян Табаков и именника свещ. Методий Корчев, ставр. ик. Нелуц Опря - представител на Румънската православна църква при Българската Патриаршия, ик. Николай Николов, ик. Василий Сарян и дякон Любомир Янъков.

В началото на св. Литургия владиката пострига за иподякон на БПЦ втория син на о. Методий - малкия Михаил (Корчев), който тръгва по стъпките на своя по-голям брат Евтимий в служението при Божия олтар.

Храмовите псалти и храмовият хор с диригент Боряна Найденова красиво огласяха с песенни славословия грейналия храм и радваха сърцата на множеството християни, дошли да се преклонят пред Троичния Бог - дивен в Своите светии, дивен в Своите избрани съсъди Методий и Кирил, чрез които нашият народ Го прие, позна и обикна навеки.

Ик. Александър Георгиев причасти децата в храма, а междувременно миряните се молеха и покланяха на Христа, Божията майка и светиите, изобразени върху прекрасните храмови икони, включително на чудотворната икона на св. Братя, както и на най-новата икона на св. Николай Мирликийски Чудотворец със св. Фанурий и св. Мина.

В края на тържествената богослужба владика Григорий произнесе вдъхновено слово за просветителите и мисионерите, книжовниците и верните ходатаи за нас пред Бога - св. равноапостолни Кирил и Методий, без чието дело днес нямаше да има нито български род, нито българска държава. Той подчерта, че св. Братя са били преди всичко вярващи православни християни, които са възлюбили потъналите в тъмнина свои ближни и им послужили, та да познаят Светлината на света. Св. Методий и св. Кирил създали азбуката на разбираем за славяните език, за да могат да преведат св. Библия и всички богослужебни книги и така да се погрижат за спасението на нашите души. Подобно на св. апостоли, които пътували и проповядвали, страдали, изнемогвали и умирали за Господа, светите наши просветители били готови да дадат дори живота си за Бога. Затова ние трябва да помним техния подвиг и да им подражаваме като вървим по кръстния път на спасението, който загърбва идолослуженията и суеверията, и единствен води към царството Божие. Епископ Григорий преподаде патриаршеското благословение на храмовото духовенство и служителите при храм "Св. св. Кирил и Методий", както и на всички празнуващи светлия празник, и благопожела с една уста и едно сърце да славословим нашите верни ходатаи пред Пресветата Троица, които и днес ни просвещават как да се спасяваме!

Ик. Александър Георгиев поднесе на владика Григорий букет и благодарности към Негово Светейшество, като го увери, че "ние винаги ще бъдем негови верни чеда и служители под закрилата на св. Братя!"

Вярващите православни християни и духовенството си честитяха взаимно големия празник. Специално бе поздравен храмовият свещеник о. Методий Корчев, който освен именния си ден, днес отпразнува и въвеждането на сина си Михаил в редовете на иподяконите на БПЦ.

Голяма и осезаема е благодатта, която св. братя Кирил и Методий измолват от Бога за духовното и културно-просветно служение в покровителствания от тях храм. Затова той е едно от най-активните средища на православната духовност и култура, на църковното образование и катехизация в БПЦ днес.

Свети Кириле и Методие, молете Св. Троица за нас! Научете ни как по-пълно да очистваме сърцата си, как по-свято да обичаме ближните си, как по-съвършено да служим на Бога! Амин.

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Св. Литургия, оглавена от Браницки еп. ГригорийСв. Литургия, оглавена от Браницки еп. ГригорийПривеждане на кандидат-иподякона МихаилПривеждане на кандидат-иподякона МихаилПри епископаИподяконско пострижениеИподяконско пострижениеОдежди за новия иподяконОбличане на иподякон МихаилОбличане на иподякон МихаилВ редовете на българските иподякониМиряните взимат благословение от еп. ГригорийМалък вход с Евангелието - извършва дякон Любомир Янъков Св. Литургия на 11 май 2015 г. - храм "Св. св. Кирил и Методий"Целувателна икона на св. БратяЧете се св. ЕвангелиеДяконът с иподяконитеБраницки епископ ГригорийНовата икона със св. Николай Чудотворец, св. Фанурий и св. вмчк МинаБраницки епископ ГригорийБраницки епископ ГригорийВеликият входИк. Александър Георгиев - предстоятел на храм "Св. св. Кирил и Методий"Ик. Александър Георгиев - предстоятел на храм "Св. св. Кирил и Методий"Еп. Григорий на Великия входГоспод Иисус Христос върху епископския тронС вяра в Спасителя и с молитва към Неговите светииИконата на всички български светииО. Александър води всеобщата молитва "Отче наш"Децата в храмаСв. Причастие за децатаСв. Причастие за децатаСв. Причастие за децатаСв. Причастие за децатаСв. Причастие за децатаБраницки епископ Григорий - словоИк. Александър Георгиев поднася букет на еп. ГригорийИк. Александър Георгиев поднася букет на еп. ГригорийБраницки епископ Григорий - многолетствиеМноголетствие на празника на св. БратяСвещ. Методий КорчевИменникът о. Методий раздава нафораИменникът о. Методий раздава нафораИменникът о. Методий раздава нафораИменникът о. Методий раздава нафораЧудотворната икона на св. св. Кирил и МетодийБожур, цъфнал за празника на нашите просветителиХрам "Св. св. Кирил и Методий" - София
« предишна новинаследваща новина »