ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Отличените от Министерството на образованието и науката училищни директори получиха своите награди в Рилската света обител

11 май 2015 18:37, Рилска света обител
Молебен

В деня, в който Православната църква чества паметта на светите равноапостолни братя Методий и Кирил - просветители на славяните, по инициатива на Министерството на образованието и науката в Рилската света обител бяха връчени ежегодните отличия на най-успешните училищни директори в България. Това духовно тържество започна с молебен, отслужен в съборния храм на манастира от игумена - Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, и братята на светата обител. Министерството на образованието и науката беше представлявано от г-жа Ваня Кастрева - заместник-министър на ведомството. Сред официалните лица беше областният управител на област Кюстендил - г-н Виктор Янев, а също и началниците на РИО-Благоевград, Габрово и Кюстендил. Лично от заместник-министъра на образованието и науката, икона с лика на преподобни Йоан Рилски Чудотворец получиха г-жа Цветана Йорданова - директор на Природо-математическата гимназия в гр. Габрово, както и г-н Самуил Шейнин - директор на Професионална гимназия по строителство и туризъм в гр. Перник. Третият отличен беше г-н Румен Сидеров - директор на ОУ „Христо Ботев” в гр. Сандански, който не присъства поради служебен ангажимент. От негово име икона и грамота получи г-н Ивайло Златанов - началник на РИО-Благоевград.

С архипастирско слово към присъстващите в храма се обърна игуменът на Рилския манастир - епископ Евлогий, който поздрави всички с празника на светите братя Кирил и Методий и приветства волята на Министерството на образованието и науката да продължи традицията, на този ден да бъде отслужван молебен за благословение на всички дейци в образователното дело, а под покрова на св. Йоан Рилски да бъдат почетени най-усърдните училищни ръководители. Преосвещеният игумен спомена за проблемите в сферата на образованието и за нелеките условия, в които се труди българският учител, когото нарече „герой на духа”. Припомни за делото на първия български будител - преп. Йоан Рилски, както и за делото на неговите неизброими последователи, положили неимоверни усилия за просвещението на българите, особено в годините на турското робство, когато Църквата е единственият стълб на това поприще.

След връчването на наградите официалните лица бяха приети от епископ Евлогий в игуменарната, където той инициира много интересна дискусия. Главна тема в нея беше липсата на религиозна просвета в образователните планове като основна причина за кризата в българското общество. В дискусията се включиха активно както заместник-министър Ваня Кастрева, така и директорите на училищата, и началниците на РИО. Като изключително важна бе определена обмяната на гледни точки между духовенството и представителите на образователната система в търсене на ползотворни насоки за осъществяване на просветното дело.

В края на тази среща г-жа Ваня Кастрева вписа своите впечатления и благопожелания в гостната книга на Рилската света обител, като сърдечно благодари на епископ Евлогий за неговото любезно домакинство.

 

 

Снимки

МолебенМолебенВ игуменарнатаВ игуменарната
« предишна новинаследваща новина »