ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на славянските първоучители в Ловеч

11 май 2015 19:00, Ловчанска митрополия
Празникът на славянските първоучители в Ловеч

Днес в Ловеч е особено тържествено, причината е, че денят на светите равноапостолни Кирил и Методий е и празник на града. По време на комунистическия режим този празник е отменен и дълго време 11 май не е официален празник на града. През 1991 г. той е възстановен и оттогава се провежда с голяма тържественост.

За празника на светите славянски първоучители от братска Русия в Ловеч бе дошла голяма църковна делегация, възглавявана от Нижегородския и Арзамаски митрополит Георги.

В празничния ден камбаните на новостроящата се катедрала, посветена на светите братя Кирил и Методий, тържествено бият за посрещане на високопреосвещените митрополити. Тук, в приземния храм на „Въведение Богородично“, ще бъде отслужена архиерейска света Литургия.

Богослужението бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Нижегородския и Арзамаски митрополит Георги, съслужително участваха много духовници дошли от братска православна Русия, които допълнително украсиха службата с характерните си песнопения.

След отпуста в обръщението си към вярващите митрополит Георги каза, че светите братя Кирил и Методий са започнали славянското просвещение от тук, от българската земя, и че сърцето му се изпълва с радост и духовен трепет от голямата братска любов между нашите народи и църкви. Той каза, че земната църква е войнстваща и нейната бран е против поднебесните духове на злобата. В тази бран ние имаме голяма нужда от подкрепата на небесната църква, от нейната молитва и предстателство пред Господа. Владиката каза още, че днес ние заедно се обърнахме към светите Кирил и Методий, учителите славянски, за техните молитви пред Господа, тъй щото Българската и Руската земя никога да не оскъдняват духовно и винаги да отстояват вярата Христова във всички дни до края на света.

Митрополит Георги подари на Ловчанския митрополит Гавриил икона с частичка от мощите на св. Серафим Саровски Чудотворец.

Тържеството се пренесе в залата на ловешкото читалище, където заради заслугите си към град Ловеч, Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил бе удостоен със званието „Почетен гражданин на град Ловеч“.

 

 

Снимки

Празникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в ЛовечПразникът на славянските първоучители в Ловеч
« предишна новинаследваща новина »