ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Упокои се в Господа старецът Спиридон от светогорския скит „Малката света Анна“

11 май 2015 19:54, Весела Игнатова
Монах Спиридон в Църногорския манастир

След мъчително боледуване днес, 11 май, в 4,10 ч. сутринта се престави в Господа старецът Спиридон от скита „Малката света Анна“ на Света Гора.

Роден е през 1951 г. в гр. Солун със светското име Георгиос Рахонис. В родното си място завършва гимназиално образование. През 1969 г. завършва атонското богословско училище „Атониада“, а през 1970 г. е постриган за монах в скита „Малката света Анна“, от братството на стареца Герасим Химнограф, когото наследява в старчеството през 1998 г. Старецът Спиридон беше един от най-добрите псалти и познавачи на певческото изкуство. Бил е ученик на Харилаос Талиадорос в Солунското музикално училище, както и на светогорския протопсалт старец Мелетий в „Атониада“. Учи се от известни майстори на певческото изкуство като Дионисиос Фирфилис и др.

Дядо Спиридон беше добър и чистосърдечен човек, отдаден на Бога и Църквата. Умееше да дава напътствия във вярата, ценни съвети за тайните на църковното пеене, с голяма любов се отнасяше към малките деца и семействата.

Монах Спиридон многократно е гостувал на нашата църковна общност, беше голям приятел на Българската православна църква и искрено обичаше нашия богомолен народ. Незабравимо ще остане неговото последно гостуване у нас през юни 2014 г. за 200-годишнината на Църногорския манастир „Св. безсребреници Козма и Дамян". Тогава той при голям интерес изнесе беседа на тема „Света Гора Атон и монашеството” в РКИЦ, а след това организира и участва в клиросното пеене на всенощното бдение и св. Литургия в манастира така, че всички присъстващи почувстваха по неповторим начин благодатната духовна сила на Света Гора.

Нека се помолим Бог да упокои неговата светла душа в селенията на праведните!

Снимки: Нина Комарова
Снимка на упокоилия се монах Спиридон: сайт "Пастир"

 

 

Снимки

Монах Спиридон в Църногорския манастирМонах Спиридон изнася лекцияМонах Спиридон в Църногорския манастирМонах Спиридон в Църногорския манастирМонах Спиридон в Църногорския манастирМонах Спиридон в Църногорския манастирМонах Спиридон в Църногорския манастирМонах Спиридон в Църногорския манастирУпокоилият се монах Спиридон
« предишна новинаследваща новина »